Zo, eindelijk de nieuwe nieuwe lay eens een keer online...

Dat zal verdorie ook eens tijd worden...

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Het heeft misschien niet zo lang geduurd als de vorige omkat -- die liet drie jaar op zich wachten -- maar al met al ben ik er veel langer mee bezig geweest dan ik zou willen. Maar toch: een nieuwe lay, eindelijk. Als u normaal gesproken via RSS meeleest, moet u nu eens doorklikken.

En hoewel ik er niet zo'n lang verhaal van wil maken als de vorige keer, wil ik toch even een paar dingen kwijt.

Zo, die klus is klaar, snel weer opnieuw beginnen

Ondanks dat ik de vorige lay een flinke verbetering vond, ben ik toch al vrij snel begonnen met een nieuwe. Eén kolom in plaats van drie was bijzonder prettig, maar ik vond het al met al toch beperkend. Ik heb ook het idee dat de dingen die ik in de footer had gepropt, niet zichtbaar genoeg waren om echt te helpen. Toch?

Toch maar weer wat dingen naar boven getrokken, dus, en de navigatie nu ook een stuk duidelijker, en permanent in beeld. Dat was nog een hele strijd, trouwens: ik denk dat dat bovenste balkje en dat blaadje minstens twintig keer van absolute naar fixed is veranderd, en weer terug. Uiteindelijk is het toch fixed geworden, tenzij je een browser gebruikt die nog steeds geen geweldige ondersteuning biedt voor CSS2.

Onder de motorkap

Over technologietjes en techniekjes gesproken: ik ben, vrij laat, begonnen met het omzetten van zoveel mogelijk XHTML naar HTML5. Dat zou nog iets verder kunnen gaan dan het nu doet, maar een pagina vers beginnen in HTML5 gaat makkelijker dan een bestaande bult code omhakken. Blijkbaar. Wel is de code er flink kleiner op geworden, want ik had allerlei divjes met classes enzo voor het layout grid.

Oh ja, deze versie is op basis van een grid. Twaalf kolommen. Dat is even een nieuwe manier van denken, maar het bevalt wel enorm; in de tussentijd heb ik ook nog wat andere pagina's gemaakt op grid-basis. Voor een volgende versie denk ik wel dat ik het 960 Grid System gebruik, omdat dat nog iets cleaner is qua code.

In de loop der tijd heb ik wel de WordPress-core up to date gehouden, en eindelijk, eindelijk heb ik een theme online dat ook gebruik maakt van nested comments enzo. Nou maar hopen dat de reactanten het ook daadwerkelijk gaan gebruiken.

Tenslotte ben ik iets minder angstig omgegaan met CSS die mogelijk niet in IE zou werken. Zo langzamerhand begint die groep daadwerkelijk een minderheid te worden, en ik ben er nog steeds op tegen om allerlei handige technieken niet te gebruiken, omdat een bepaalde browser ze toevallig nog steeds niet heeft geïmplementeerd, ondanks dat ze al jaren geleden zijn gespecificeerd.

UA overzicht

Get with the times or get the fuck out.

Oh, en wat ik een jaar geleden al had aangekondigd: ik gebruik @font-face voor het header-lettertype. In dit geval de geweldige GrauBlau Web. Mogelijk komt daar nog een keer een eot-file van voor de IE-gebruikers, maar momenteel is dat nog niet het geval. Fixed. Simpel.

To Do

Stiekem ben ik nog niet 100% klaar met het theme, maar ik was een beetje bang dat als ik met lanceren wacht tot ik alle i's van een puntje heb voorzien, het tegen 2025 gaat lopen. Vooral het archief ziet er een beetje treurig uit, en alle extra-meuk op de voorpagina (Twitter, Flickr, enzovoorts) mag nog wel in een tabjes-achtige-interface. Maar goed.

Ook had ik een schattig "x keer bekeken" dingetje, maar dat is recentelijk ineens gestopt met tellen. Ik zit er stevig over te denken om zelf iets te bakken op basis van WP Stats, aangezien ik dat toch ook al gebruik. Komt nog wel.

Oh, en de lifestream, daar moet ik toch ook eens een eigen theme voor bakken. Deze gebruikt tables, verdomme!

En tegelijk begint het alweer een beetje te kriebelen...

All of this has happened before, and it will happen again

DNZM2K5 - Oud!

...Klinkt bekend? Ik heb deze lay nog niet goed en wel online, of ik begin alweer over de volgende na te denken. Misschien ga ik weer met een iets donkerder theme werken (zoals de eerste dat ook was). Misschien toch iets meer textuur erin, ik weet het niet.

Ik weet wel dat ik bijzonder blij word als ik de recentelijk omgekatte bijzinnen.com zie, maar tegelijk is het weer niet helemaal mijn ding om zelf zoiets te maken.

Keuzes, keuzes.

Maar voor nu is het wel even goed

Als ik al met een nieuwe nieuwe nieuwe lay begin, dan duurt dat toch wel weer even voor die online is. De 2008-versie was ik lang niet zo zat als de 2005-versie, en deze versie kan ik -- na een paar kleine tweaks die de komende tijd wel komen -- ook wel een tijdje aanzien.

Misschien moet ik dan ook minder vaak mekkeren dat ik aan een lay bezig ben, en och, misschien eerst de vorige versies even genoeg opschonen om ze als theme te kunnen verspreiden.

Dat is allemaal voor later.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.