Ik ben opgegroeid in Rijswijk, in wat denk ik als "arbeiderswijk" omschreven zou worden. Portiekwoningen van 4 verdiepingen, vrij klein allemaal, en voor warm water afhankelijk van een geiser. In ons geval was dat een (behoorlijk grote) boiler in de kelder. Na de scheiding van mijn ouders en de verhuizing die daarmee samenging, kwamen we terecht in een flat, en waren we volledig op de geiser en de matige waterdruk op 9-hoog aangewezen. Dat zuigt enorm als het op douchen aankomt. Met een beetje goeie wil en het nodige koude water erbij haal je misschien nog iets van een "straaltje", maar echt even Stevig Douchen is er niet bij.

Groot was dan ook mijn vreugde toen ik bij Deb introk: die was voorzien van combiketel en bovendien woonde ze niet in een flat. Om het plezier helemaal compleet te maken, had zo ook nog zo'n douchekop met massagestand. Wow. Water. Veel. Tegelijk. Wow. Ook na de verhuizing naar ons huidige stulpje hebben we nog steeds een redelijke waterdruk, een goeie hoeveelheid bloedheet water, en nog altijd dezelfde douchekop. Die begint echter een beetje oud te worden, en af en toe minder water door te laten, fnuikend voor de douche-experience. We houden dus een oogje open voor enigzins schappelijk geprijsde douchekoppen.

Om een beetje een idee te geven van hetgeen er vervangen moet worden: de huidige douchekop heeft drie standen:

 • Zandstralen, Maar Dan Met Water
  de stand waar-ie bijna altijd op staat. Al het water moet door drie groepjes van 3 kleine gaatjes, wat een behoorlijk stevige straal oplevert, genoeg om bij langdurig gebruik een gat in je schedel -- of op zijn minst hevige ontvelling -- te veroorzaken.
 • Mals Lente-Buitje
  door ons ook wel liefkozend "de mietjes-straal" genoemd. Het water krijgt riant de ruimte om door ongeveer zes triljard gaatjes in kring-opstelling te stromen, dus elke illusie van waterdruk is verdwenen. Hooguit interessant om even de muur na te spoelen als die weer eens vol zeepschuim is gesmeerd door Michael. Ook wordt deze stand stelselmatig gekozen door alhier logerende flatbewoners.
 • Is Dit Eigenlijk Wel De Bedoeling?
  als je de kop tussen de bovengenoemde twee standen in zet, komt het water er met een ongelofelijk laf straaltje uitzeiken. Alleen handig om de douchekop even in de wasbak te kunnen leggen zonder dat-ie zichzelf eruit straaljagert.

Vandaag kwamen we bij de Xenos een douchekop tegen voor het malse bedrag van 4 euri, en die is meegenomen en zojuist door mij uitgeprobeerd -- eerder vandaag al door Michael, maar die kan nog lang niet zo goed tikken als ik, dus ik doe de review dankuwel.

Volgens de verpakking beschikt het apparaat over 5 standen, maar het zijn er meer, veel meer. Het veranderen van stand gebeurt met een KLIK die hard genoeg is om aan het andere eind van de straat nog mensen zich het apelazerus te laten schrikken, en hoewel er een indrukwekkende hoeveelheid symbooltjes op de ring is getekend, staat er nergens een stilstaand puntje of streepje dat vertelt op welke stand de douchekop nú staat. Niet in het minst daardoor gehinderd noteerde ik de volgende standen:

 • De kringopstelling is uiteraard aanwezig, in twee sterktes: de lentebui die ook op de oude douchekop aanwezig is, en de iets stevigere Stevig Herstbuitje-stand die, nou ja, dus iets steviger is.
 • Verder zijn er nog 6 groepen van 6 gaatjes die waarschijnlijk zouden moeten wedijveren met de 3x3-gaatjes-Tsunami-stand op de oude, maar jammerlijk faalt -- teveel gaatjes, dus te weinig druk. Ook deze stand is in twee sterktes leverbaar, zwakker en zwakst.
 • Tenslotte is er nog een hele interessante, de Ik Ben Een Keukenkraan-stand. Die levert net zo'n straal als de gemiddelde keukenkraan (waarop dan zo'n waterverdeler is gemonteerd; bijna iedereen in Nederland heeft zo'n ding want HET BESPAART IETS), en ook weer in twee sterktes.
  Deze straal viel bij Michael enorm in de smaak, maar dat was meer om de vermaakswaarde (ik moest 'em ermee in zijn bakkes sproeien, en hij stond dan als een dolle hond met zijn kop te zwaaien) dan dat-ie er echt schoon van werd.
 • Nou ja, en dan zitten er nog wat stralen tussen die combinaties van de bovengenoemde drie moeten voorstellen, geloof ik. Oh ja, en je kunt het ding ook helemaal dichtdraaien. De Geen-Straal, dus. Geniaal.

Tel daarbij op dat de uitvoering precies is wat je voor 4 euro mag verwachten, en het mag geen verassing zijn dat ik na een paar minuten uitproberen gewoon de ouwe kop er weer op heb gedraaid...

Toch vrees ik dat we ooit, op een kwade dag, zullen moeten geloven aan een nieuwe douchekop, want die dingen hebben nou eenmaal niet het eeuwige leven. En hoewel het helemaal hip is om douchekoppen te maken met maar zoveel mogelijk standen -- tot en met douchekoppen die in 1 keer een straal in de vorm van de Eiffeltoren, het Vrijheidsbeeld en/of Manneke Pis kunnen sproeien, of douchekoppen die het volkslied kunnen sproeien, of douchekoppen met bubbelbadfunctie en FM-radio -- lijkt het erop dat de dames en heren douchekoppenmakers vergeten dat er ook nog mensen zijn die stomweg met het ding willen... douchen.

Tips, aanbevelingen en eigen ervaringen zijn van harte welkom op het waterballet in het reactiedinges.