Ondanks de bijna orgasmische jubelstemming die er om het verschijnsel "Tags" heen hangt, kan ik er niet echt heel enthousiast over worden. Ik heb niet het idee dat het veel toevoegt aan het weg, sterker nog, in veel gevallen maakt het simpele dingen nodeloos moeilijker. Tags zijn overgewaardeerd, en als de acceptatie en aanwezigheid ervan blijft doorgaan in het huidige tempo, dan gaan we nog een hele interessante toekomst tegemoet.

Maar allereerst: wat zijn tags nou eigenlijk? Heel kort door de bocht: tags zijn trefworden die worden gebruikt om iets te beschrijven, te categoriseren. Zijn tags dan hetzelfde als categorieën? Nou nee, dat niet. Wàt precies het verschil is, weet ik niet, maar er is een verschil. Misschien is het grootste verschil dat tags meestal "ter plekke" worden verzonnen en toegekend, en categorieën vaak van tevoren worden gekozen.

"Meestal", dat is een belangrijk woordje.

Het grootste probleem met tags is namelijk dat er geen duidelijke standaard is voor hoe een tag er precies uit zou moeten zien en hoe het voor de eindgebruiker zou moeten werken. Het is nogal een zooitje, eigenlijk, en daarmee worden meteen de grootste voordelen van tags ondermijnd.

Eén term die je vaak tegenkomt in tags-omgevingen is "social". Daarmee wordt geloof ik bedoeld dat je, door overal maar tags aan te hangen, vanzelf een netwerk gaat krijgen van gerelateerde zaken. Een link die op del.icio.us bijvoorbeeld getagged wordt met humor, heeft automatisch een band gekregen met alle andere links (ook die van andere gebruikers) die die tag hebben. In theorie heb je dus alle humor-links mooi bij elkaar.

In theorie.

In praktijk blijkt namelijk, dat verschillende mensen verschillend taggen. Verrassing! Wat door de één als humor wordt getagged, krijgt bij de ander misschien wel de term lachen of lol of funny, of iets heel anders omdat de humor achter die link niet voor iedereen even grappig is. Die ordening komt dus niet helemaal uit de verf.

Een ander theoretisch voordeel kun je halen door de verschillende tags gebruikende sites aan elkaar te koppelen, zodat je op del.icio.us naar humoristische links zoekt, en op Flickr naar humoristische foto's. Daarbij loop je echter tegen het probleem aan dat niet al die sites het eens zijn over hoe tags moeten worden ingevoerd, en wat wel kan en wat niet. Bij de ene mag je wel spaties gebruiken, bij de andere niet, voornamelijk omdat de programmeurs alleen spaties als scheidingstekens gebruiken. Zo kan bruine hond dus op de ene site wel, maar zou het bij de andere worden gesplitst in bruine en hond. Dat levert dan weer links op met totaal irrelevante termen, zoals bruine poes en witte hond. Zinloos als je geïnteresseerd bent in bruine honden.

Om dat te voorkomen kun je op sommige spatie-onvriendelijke sites je tags tussen aanhalingstekens zetten ("bruine hond"). Zo niet, nou ja, dan moet je zelf maar zorgen dat je om het spatieprobleem heenwerkt, door bijvoorbeeld de spaties simpelweg weg te laten (bruinehond), te vervangen door underscores of zoiets (bruine_hond, bruine-hond, bruine.hond) of door camel caps te gebruiken (bruineHond, BruineHond).

Dat zijn een boel verschillende manieren om een bruine hond te beschrijven. En dan tellen we de spelfouten nog niet eens mee... Nerds kunnen er misschien nog enigzins mee overweg, maar beginnende gebruikers? Gaat het mij lukken om mijn moeder uit te leggen wat camel caps zijn? Dat dacht ik niet.
Niet alleen maakt dat het lastig tot onmogelijk om informatie te koppelen tussen verschillende sites, het wordt soms al een hele toer om binnen één site alle bruine honden te vinden.

Maar mijn allerallerALLERgrootste probleem met tags als manier om orde te brengen, is het feit dat tags simpelweg geen orde brengen. Schijnordening, misschien, en dat lekkere warme gevoel van binnen dat je iets netjes hebt opgeborgen, maar door die ad-hoc toekenning kom je bedrogen uit. Het ene moment vind je misschien web design wel een hele goede term voor een site, maar als je een maand later een soortgelijke site tegenkomt breng je hem onder onder web development. Kan gebeuren. Intussen heb je dan wel twee tags die grofweg hetzelfde aangeven, en twee sites die wel gerelateerd zijn, maar niet als zodanig uit het systeem komen rollen. Oeps.

Zou je categorieën gebruiken, die je vaak apart ergens moet specificeren, dan denk je automatisch iets meer na over wat je voor termen gebruikt, en dan waren die twee sites wél bij elkaar gekomen. Kortom, je denkt dat je al die links netjes hebt geordend, en dat je alles makkelijk kunt terugvinden, maar tenzij je ruim in je discipline zit, zou dat wel eens vies kunnen tegenvallen.

Is er dan helemaal niets goeds te melden? Nou, nee, zo erg is het ook weer niet. Ik zet met opzet de minder perfecte kanten een beetje zwaar aan, want iedereen lijkt zo dolletjes-blij te worden als iemand maar terloops het woord "tags" laat vallen, dat er aan al die nadelen niet eens wordt gedacht.

Dat is wel degelijk nodig: de aanbieders zouden best eens onderling een standaard mogen afspreken -- en laat dat dan gelijk "kommagescheiden" zijn, dan ben je van dat gemekker van die spaties af -- zodat de invoer en koppeling van tags volgens één duidelijk patroon kan verlopen. Zelfs dan blijf ik nog steeds meer een voorstander van een systeem waarbij je iets meer nadenkt over waarmee je bezig bent, maar tegelijk weet ik ook dat dat nooit een erg grote acceptatie gaat krijgen -- mensen wíllen niet hoeven nadenken. Jammer, want bij ordenen zul je dat nou eenmaal wel moeten doen.

Zelfs met alle gebreken die tags hebben: het is altijd nog beter dan helemaal niets. Ik maak dan ook gebruik van zowel del.icio.us en Flickr, en heb ik ook bij de Verse Meuktracker een rudimentair tags-mechanisme ingebouwd. If you can't beat 'em...

Goed, dames en heren, het is discussietijd! Laat maar weten hoe u over tags denkt, of het uw leven heeft veranderd, of ik het helemaal verkeerd zie. Laat me maar horen hoe u uw bruine honden terugvindt, en die van de buurman erbij!