Spam Filter Free Day: hoe ging het?

...spam spam spam egg and spam; spam spam spam spam spam spam baked beans spam spam spam...

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Nou, dat zit er ook weer op. Ik moet zeggen: het viel me mee. Daarnet Akismet weer aangezet en in een paar klikken de 59 spammetjes eruit gevist. De figuren die met het idee kwamen waren iets meer tijd kwijt: 2 uur voor dik 1100 spams, met nog een paar "echte" reacties ertussen.

Wat hebben we er nu van geleerd? Niet zo heel veel, eigenlijk.

  • Spam is irritant
  • Op een gemiddelde zaterdag pak ik er dus om en nabij de 60
  • Pillen en seks zijn nog steeds populair
  • De laatste tijd zie ik een toename van spam uit Rusland en China
  • Men prijst ook topless hula girls aan. Topless Hula Girls? Hm...

Behalve Akismet blijken er trouwens nog meer centrale antispam-diensten te bestaan. Zo is er LinkSleeve, die zich vooral richt op de URL die iemand opgeeft. In theorie is dat een mooi uitgangspunt en bespaart het je de volledige analyse van een heel comment, maar in praktijk... Ik zie in hun lijstje van "Recent Probable Spammers" ook domeinen als google, blogspot, mashable en reddit terugkomen, dus of dat niet enorm veel false positives gaat opleveren...

Een andere, die net als Akismet het hele comment analyseert, is Defensio. Waar Akismet echter heel zwart-wit met "ja" of "nee" reageert (het is of spam, of niet), geeft Defensio je een "spammyness-score" terug. Ten eerste kun je daarmee iets preciezer aangeven wat voor jou spam is, en bovendien wordt de mogelijke spam in de beheerdinges weergegeven op volgorde van spammyness. Als het een beetje meezit staan al je niet-spams dan bovenaan. Bij Akismet moet je meer zoeken, en zeker in een wat vollere lijst is dat haast niet te doen.

Misschien dat ik een keer met Defensio ga spelen, maar aan de andere kant... Akismet werkt prima, zeker in combinatie met (voor de commentaren) de regel dat iemand die nog geen goedgekeurd commentaar op zijn naam heeft staan, automagisch in de moderatie terecht komt. Geweldig systeem, dat -- in ieder geval in theorie -- voor Pivot-gebruikers ook mogelijk wordt zodra ze met PivotX 2 werken en een database gebruiken.

Goed, dat was het voor dit jaar... Misschien volgend jaar weer, misschien ook niet. Intussen mag u naar een liedje luisteren en me desgewenst vertellen hoe u de spam op uw blog te lijf gaat, en met hoeveel succes.