Movable Type gaat Open Source

"Eigenlijk zijn we altijd al super-open geweest."

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Het was al een hele tijd geleden aangekondigd, maar nu is het daadwerkelijk gebeurd: Movable Type gaat op de Open Source toer en wordt vanaf nu onder de GPL uitgebracht.

Even voor degenen die dat allemaal niet mee hebben gekregen, een stukje geschiedenis: MT is, net als WordPress en Pivot, weblog-software. De eerste versie werd uitgebracht in 2001, MT was de eerste met trackback (in versie 2.2), etcetera. Best een gevestigd stuk software, hoewel hier in Nederland iets minder bekend. Nederland is begrijpelijkerwijs altijd meer een Pivot-land geweest.

MT was altijd, voor persoonlijke blogs met niet teveel schrijvers, gratis. Het was nooit open source, maar het gemiddelde Jan Publiek maalde daar niet zo om. In de meeste privé-gevallen hoefde je er niet voor te betalen, het was in Perl geschreven waardoor je altijd in de code kon rommelen als je dat nodig vond, dus waarom zou je je zorgen maken over de precieze stipulaties van de licentie?

Tot Six Apart, het bedrijf dat MT onderhield en er centen voor ving, in 2004 de prijzen aanpaste en er nogal een tumult uitbrak: een grote groep mensen zou ineens geld, soms heel veel geld, moeten gaan betalen om met MT te blijven werken. Die ene gebeurtenis zorgde voor een flukse uitstroom van MT-gebruikers, die veelal naar het toen nog vrij jonge WordPress uitweken, of naar andere blogplatformen die wél gratis (en open source) waren. Die platformen zijn meestal uitgebracht onder de GPL-licentie, wat onder andere inhoudt dat ze altijd gratis en open source zullen blijven.

En nu gaat Six Apart daar dus in mee. In de aankondigende post wordt vooral het feit benadrukt wordt dat MT eigenlijk altijd al om openheid heeft gedraaid, dat de code altijd al inzichtelijk en veranderbaar is geweest voor de gebruikers, dat er altijd van bovenaf op is gehamerd dat er een gratis versie bleef, bla die bla bla...

Ik vraag me af waarom Six Apart deze stap heeft gezet. Het enige antwoord dat ik kan bedenken: ze moesten wel.

Er zijn meerdere prima open source systemen te krijgen. Dat valt prima te combineren met het draaien van een lucratief bedrijf eromheen, zoals WordPress laat zien. Het levert je bovendien automagisch extra karma op in een tijd waarin steeds meer wordt geroepen om open standaarden, om open software, om open alles. Movable Type closed source houden zou er op de lange duur voor zorgen dat het zou doodbloeden, denk ik. Of op zijn minst wegzakken naar een niet-significante positie.

Ik wens ze veel succes -- de weblogwereld is net zo goed als alle andere gebieden alleen maar gebaat bij een gezonde onderlinge concurrentie.

Persoonlijk blijf ik lekker bij WordPress...

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.