Dat was een nieuwtje van Opera, vandaag:

On the same day as announcing that Opera has 300 million users, we're also announcing that for all new products Opera will use WebKit as its rendering engine and V8 as its JavaScript engine.

Wow.

In de TL;DR meldt men nog leutig:

This will require no changes to your web development practices:

Nee, Opera was als target nooit zo enorm interessant; enerzijds omdat het de standaarden altijd wel "redelijk OK" tot "enorm goed" gevolgd heeft (dus als je dat als developer ook doet is het meestal wel in orde, en natuurlijk volg je als developer de standaarden, toch?), anderzijds omdat er op een gemiddelde dag ongeveer anderhalve bezoeker met Opera langs kwam, op sites met redelijk wat verkeer. Ha ha.

Maar toch, een hele engine eraf. Nu blijven er dus WebKit (met Nitro in geval van Safari, of V8 in zo'n beetje alle andere gevallen), Gecko (met Ion- of andere Monkey), en dat apparaat van Microsoft (Trident? Chakra?) over. Nogmaals, er valt niet een enorm aandeel in gebruikers weg, maar het voelt toch alsof er een stukje geschiedenis ten einde komt. Het blijft een dappere (en waarschijnlijk nodige) keuze van Opera; ze zijn te klein om echt impact te hebben, maar bevlogen genoeg om een goeie engine neer te willen zetten; die energie gaan ze nu dus in Chromium steken, en in het blijven maken van een onderscheidende browser om die engine heen.

Wow.