Ik ben de afgelopen tijd bezig geweest met het aanpassen van een web shop. Nou kende ik vroeger OSCommerce, en ik wist dat die later geforkt was naar Zen-Cart; uiteindelijk hebben we die laatste gebruikt om de shop op te zetten. Wat ik ervan begreep, was dat Zen-Cart een flinke verbetering zou moeten zijn op het rommelige en onoverzichtelijke OSCommerce.

Als dat werkelijk zo is, moet OSCommerce wel een ongelofelijke tiefuszooi zijn, want Zen-Cart is een ramp.

Er is geen echt plugin-systeem, het template-systeem bestaat uit miljoenen bestanden en bestandjes, het is af en toe totaal onduidelijk welk bestandje welk gedeelte van de site vertegenwoordigt, de HTML en CSS is om te huilen, vrij veel (presentatie-gerelateerde) zaken pas je niet aan in de templates maar in het onoverzichtelijke backend, sommige zaken zijn helemaal niet aan te passen omdat ze hard-coded in de core files staan, het installeren van een language pack is bewerkelijk en kan ertoe leiden dat je hele site, inclusief backend, niet meer werkt, en nog het ergste van alles: er is geen duidelijke documentatie! (Update: er is een wiki, maar een overzichtelijke lijst van functies, wat ze doen, en wat ze aan invoer verwachten ontbreekt)

Godverdomme, wat een frustrerende zooi om mee bezig te zijn.

Goed, ik besef dat mijn onervarenheid ook niet bepaald helpt, maar dan nog... een goed geschreven pakket is ook te doorgronden voor degenen die er niet al een paar jaar ervaring mee hebben, en los daarvan zijn er gewoon genoeg dingen die anders hadden gekund om de learning curve minder stijl te maken.

Nee, doe mij dan maar WordPress, met zijn uitgebreide documentatie, heel wat mensvriendelijker plugin-structuur en redelijk overzichtelijke template-systeem. Maar ja, met WordPress een deugdelijke web-shop opzetten, dat is ook weer zo'n gedoe.

Jammergenoeg zijn er niet veel zinvolle alternatieven -- in tegenstelling tot blog software en andere CMSen blijken er maar weinig e-commerce pakketten te bestaan -- en ik mis de tijd, energie en motivatie om een fork van Zen-Cart te doen.

Zucht.

Dank u voor het luisteren, het reguliere programma van lachen-gieren-brullen en nerderij met positieve insteek wordt zo spoedig mogelijk weer hervat...