Mijn bescheiden bijdrage aan OpenSUSE

Iedereen kan meehelpen

Eind vorig jaar ontdekte ik, ergens in oktober, dat het jaartal in de footer van de OpenSUSE Software-site niet klopte. Daar stond 2011-2019, terwijl het toen toch heus al een tijdje 2020 was. Ik paste dat aan, deed een pull request, dat kwam erdoor, het jaar op de site klopte voor het eerst in 10 maanden en dat was dan dat. Voor een paar maanden, dan.

Op nieuwjaarsdag dit jaar paste ik wederom de datum aan en deed wederom een pull request, want ergens aan het begin van het jaar leek me toch beter dan richting het eind. Na aansporing van een mede-developer op de PHPNL-Slack (thanks, Mathijs!) besloot ik er iets meer werk van te maken en de datum dynamisch te maken. Bij een volgend nieuwjaar (even ervan uit gaande dat dat nog wel een keer voorkomt) verspringt het jaar voortaan geheel vanzelf. Who cares dat ik nooit iets in Ruby on Rails doe.

Die aanvulling op dat pull request leverde nog een interessante reactie op. Ineens keken er mensen met andere ogen naar en kwam de vraag naar voren of zo'n copyright-melding op die manier wel de bedoeling is, enzovoorts. Best een interessant verhaal om te volgen, natuurlijk. Uiteindelijk was de uitkomst dat de melding, met al zijn automatische gespring, prima was, en kon de wijziging worden goedgekeurd. Dat heeft dan, om redenen, nog even stilgelegen, maar nu is de wijziging er toch echt door.

Die wijziging is niet eens het belangrijkste punt. Ik ben niet eens een fan van Ruby.

Wat ik het mooie aan die hele interactie vindt, is dat bij een enorm en langlopend project als OpenSUSE, met zoveel mensen die er dagelijks mee bezig zijn en er gebruik van maken, het nog steeds mogelijk is, dat de één of andere pipo (ik, in dit geval) een miniscule bijdrage doet, die toch iets meer impact heeft. Dat dat een trigger is om even te kijken naar de processen binnen zo'n groter geheel, en of die nog wel kloppen.

Dat het jaar nu automatisch verspringt is leuk. Dat je met een paar woordjes (letterlijk, meer was het niet) code daadwerkelijk invloed kunt hebben bij een enorm project, dat is enorm gaaf.

Open source is geweldig. En iedereen kan een bijdrage leveren, hoe klein ook. Ik kan het van harte aanbevelen!

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.