Het gebeurt vaak dat ik langer achter mijn Macje blijf plakken dan mijn bedoeling is. Nog even een post hier lezen, nog even een link daarheen volgen, en voor je weet is je geplande bedtijd al weer een paar uur geleden. Michael Herf claimt daar een oplossing voor te hebben.

De theorie gaat een beetje als volgt: de meeste monitoren staan ingesteld op een kleurtemperatuur van 6500 Kelvin; dat komt redelijk overeen met daglicht. Overdag is dat prima: het zorgt ervoor dat kleuren kloppen. 's Avonds en 's nachts is het echter een nadeel, omdat, door al dat daglichtkleurige gedoe, je hersens wakkerder blijven.

De oplossing: 's avonds zou je een andere kleurtemperatuur in moeten stellen die meer overeenkomt met avondlicht. Je hersens worden niet langer gefopt, je blijft minder wakker, en jezelf lostrekken van het scherm voor wat slaap zou makkelijker moeten worden.

Nadeel van die oplossing: het is bewerkelijk, en typisch iets dat je vergeet. Bovendien wil je een standaard kleurtemperatuur als je met ontwerp bezig bent, omdat kleurenwerk anders giswerk wordt.

F.lux is een -- gratis, leverbaar voor OS X, Windows en Linux -- programmaatje dat die stap niet alleen voor je automatiseert, maar ook nog eens heel geleidelijk. In plaats van dat je scherm ineens, plop, op een veel "gelere" stand schiet, gaat het geleidelijk. Of het daadwerkelijk werkt moet ik nog zien -- ik heb het gisteren pas geïnstalleerd -- maar als de theorie klopt is het zeker het proberen waard. Voor de ontwerpers zit er een "zet tijdelijk uit" knop op waarmee je je scherm weer direct naar de "neutrale" 6500K kan switchen.

Interessant, zeker als het werkt.

Update: In tegenstelling tot wat ik dacht, gaat dat wisselen van kleurtemperatuur toch nog vrij abrupt. Ik dacht dat dat uitgesmeerd zou worden over een periode van minstens een uur ofzo, maar ergens na vieren was het een fade van een paar seconden.