Ik kreeg zomaar ineens een mailtje van BumpTop vandaag:

Thanks for your interest in BumpTop for Mac. We're not releasing BumpTop Mac to the general public quite yet, but we'd like you to help us evolve the experience and work out the kinks in our beta version!

Oeh! Een Beta van de Mac-versie: Daar heb ik me... uh... nou, heel lang geleden eens voor opgegeven, ongetwijfeld naar aanleiding van een artikel op TechCrunch ofzo. Normaal win ik nooit wat, maar nu krijg ik dus redelijk exclusive toegang tot een private beta, compleet met wachtwoord, activeringscode en geheime handdruk. Wow.

Eigenlijk had ik niet het idee dat ik ook daadwerkelijk iets met de software zou kunnen, aangezien steeds meer nieuwe speeltjes Intel-only zijn en ik nog steeds op een PPC mini zit.

Dat viel mee: een kleine 22MB later bleek het toch wel degelijk te werken.

Om met Oxysept te spreken: Maar Wat Is Het?

Zoals ze het zelf omschrijven: "3D Desktop Enhancement". In normaal Nederlands: Met BumpTop gaat je desktop zich wat meer als een echte, real-life desktop gedragen: je kunt icons op elkaar stapelen, je kunt ze weer van elkaar afhalen, je kunt ermee gooien (en dan "botsen" ze ook op de iconen die toevallig in de weg liggen), en je kunt ze tegen virtuele muren prikken.

Uiteraard is dat veel duidelijker in een filmpje te zien dan wanneer ik het in veel te veel woorden ga gieten.

Werkt dat?

An sich wel. De Mac-beta (die eigenlijk een alpha is) start op, laat de 3D-omgeving zien met de iconen die op je bureaublad staan, en daar kan je dan mee gaan gooien. Op een mini -- met een Radeon 9200 -- werkt dat niet zo heel soepel, op een eMac -- met een Radeon 9600 -- werkt dat heel wat vloeiender. Niets nieuws, het verschil tussen die machines is bij 3D-spelletjes ook levensgroot.

[caption id="attachment_731" align="alignright" width="156" caption="Mmmm, piles."]Mmmm, piles.[/caption]

De alpha mist echter nog wel een hoop functionaliteit. Je kunt piles (stapels) maken en een groep iconen op een grid ordenen, en je kunt dingen tegen de muur op en er weer vanaf slepen, maar daar houdt het wel zo'n beetje mee op. En op mijn machine maakte-ie af en toe een zooitje van de achtergrond, iets dat ik ook wel eens bij spelletjes heb gezien. Laten we het er maar op houden dat ik met mijn grafische kaart wel erg aan de onderkant van de markt zit.

In de Windows-versie zit er ook nog een uitgebreid contextueel menu waarmee je nog veel meer met je spullen kan doen, je kunt door piles bladeren met je scrollwiel, en sinds kort is er zelfs multitouch-ondersteuning als je het onder Windows 7 draait.
Ongetwijfeld gaat de Mac-versie dat ook krijgen, maar voor nu is het heel erg bare bones.

Is het wat?

Misschien ligt het aan mij, misschien is het omdat ik een Mac-gebruiker ben en mijn bureaublad over het algemeen niet gigantisch vol met troep heb staan, maar ik zie het nut er eigenlijk niet zo van in. Windows-gebruikers zie ik vaker hun bureaublad helemaal volplempen, dus misschien dat die er meer aan hebben...

Als het mogelijk zou zijn om een andere map dan je bureaublad te gebruiken, en als het openen van een map resulteert in een nieuwe 3D-omgeving, dan zou er misschien nog iets meer voor te zeggen zijn. Nu is het vooral een gimmick, iets dat je een paar keer aan mensen laat zien -- in diezelfde categorie vallen wat mij betreft ook Vergroten in het OS X Dock, of de Wobbly Windows van Compiz -- waarna je het als de sodemieter weer uitzet om daadwerkelijk iets zinnigs te doen.

Ik werk liever met een paar mappen in het Dock, Spotlight en gewoon de good old Finder. Nogmaals: ik weet niet echt of dat zozeer aan mij ligt, of dat een Mac gewoon een heel ander -- meer benaderbaarder -- beest is dan een Windows-machine. Dat merken we wel als meer Mac-gebruikers ermee kunnen spelen.

Zelf proberen?

Je kunt je e-mailadres bij BumpTop achterlaten, en dan zullen ze na verloop van tijd wel een invite sturen, denk ik. Hoe lang dat duurt... geen idee.

Moet je dat doen? Och, op zijn allerminst is het een interessante nieuwe kijk op het begrip desktop. Ik denk dat er zeker mensen zijn voor wie het een fijne uitbreiding is, net zoals er aanhangers zijn van wobbly windows en een Dock dat uit bewegende doelen bestaat...

Wordt wellicht vervolgd als de alpha wat verder doorontwikkeld is.