Ik moest weer eens een development server opzetten, en die mag ik dan graag met een monitor eraan logs laten tailen. Dat gaat een beetje poep als de console het op 80×25 karakters houdt, en een vorige keer had ik het ook voor elkaar gekregen om tekst in de native resolutie van de monitor te laten verschijnen.

Omdat ik er nu even naar moest zoeken en ik dat een volgende keer -- wegens lui -- niet meer wil hoeven doen:

 • In /etc/default/grub komen de volgende regels te staan (resolutie aanpassen naar smaak en monitor, uiteraard):

  GRUB_GFXMODE=1280x1024x24
  GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=1280x1024

  Niet vergeten om naderhand update-grub te draaien.

 • Een ander lettertype kies je met dpkg-reconfigure console-setup. Terminus lijkt redelijk leesbaar, 14 karakters op een 17" ook. Aan te passen naar smaak.

 • Reboot -- er zal best een fraaiere manier zijn om je console een schop te geven, maar herstarten was sneller dan dat ook nog eens uitzoeken.

 • SSH-verbindingen hergebruiken is sowieso hip, en is te bereiken door in ~/.ssh/config de volgende regels te dumpen:

  ControlMaster auto
  ControlPath /tmp/ssh_mux_%h_%p_%r
 • Key-based authenticatie is makkelijker dan iedere keer een wachtwoord in moeten kloppen, en binnen een afgesloten en veilig netwerk m.i. geen probleem. Moeilijk is het ook al niet:

  1. Op de machine die moet kunnen inloggen maak je met ssh-keygen een public key aan; deze komt standaard in ~/.ssh/id_rsa.pub te staan.
  2. Kopiëer de inhoud van deze key -- één lange regel muk -- naar de ~/.ssh/authorized_keys van de machine waarop je wilt inloggen.
  3. Er is geen stap drie.

Die SSH-grapjes vond ik op deze pagina terug, samen met nog wat andere handigheid. Dat van die console-fonts was een zoektocht die me onder andere langs een paar Ubuntu-forum-draadjes en superuser.com voerde.

Einde notitie.