Doe Niet Zo Moeilijk!

Hoi! Je bent terechtgekomen op weblog / speeltuin van Max Roeleveld, developer.

Your content goes here... Langste onderbreking EVER.

...al is er in het afgelopen jaar niet bar veel content geweest. In het hele jaar is er, eigenlijk niet bar veel nieuwe tekst bijgekomen. Als ik nu eens heel eerlijk moet zijn, dan is het al een jaar of twee pet.

Qua nieuw toegevoegde woorden, dan.

Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit wat ik daarmee wil, of hoe, maar dat komt vast nog wel eens... =]

Keep watching this space.

Hoe je jezelf ongemerkt en langzaam kunt DDoSen Profiling is niet altijd goed voor u.

Ik was een beetje aan het rommelen om DNZM toch eens daadwerkelijk te verhuizen naar mijn thuis-servert -- nee, dat is nog steeds niet gebeurd -- alleen... Het ding liep iedere keer schijfruimtetechnisch vol. Gisteravond nog wat spul eraf gegooid, 5 of 6 GB vrij, en vanmorgen was het weer vol. Raar. Eigenlijk was die 5 à 6 GB al aan de vrij lage kant; er zit "maar" een 40 GB schijf in, maar voor een simpel servertje zou je daar meer dan genoeg aan moeten hebben.

Na wat rondgepord te hebben met du kwam ik erachter dat de bulk van alle verbruik in /tmp zat. Eén ls later zat ik, hardop facepalmend, te wachten tot het probleem opgelost was. Zoals wel vaker vond ook dit probleem zijn oorsprong tussen de stoel en het toetsenbord...

Lees verder

Geplande downtime ergens dit weekend Dienstmededeling.

Ik ga de boel verhuizen naar een andere server, dus DNZM zal ergens dit weekend even offline of anderszins minder geweldig bereikbaar zijn.

Niet dat ik nou van die enorme hoeveelheden traffic trek, dus de overlast zal minimaal zijn, maar toch. Ik meld het maar even.

Bugfixes Sometimes you fail at eating the bear, sometimes the bear fails at eating you.

Dat gedoe met Markdown en de stukkende feed? Fixed.

Markdown

Het probleem met Markdown was het gebruik van deprecated functies van PHP, de even simpele als geniale oplossing is WordPress vertellen dat foutmeldingen niet zo nodig naar de gebruiker hoeven te worden gestuurd, dankuwel. In de dichtstbijzijnde wp-config.php deze regel toevoegen:

define('WP_DEBUG', false');

Opslaan, reload, rejoice. Blijkbaar zit die switch er al tijden in, maar is die ergens van "standaard uit" naar "standaard aan" gegaan. Bij mij in ieder geval wel.

Te leren uit deze faal: Verander niet zomaar de standaard-instelling als die in in een verleden geïnstalleerde versies nog niet bestond, en als je dat al doet, controleer dan expliciet of de define waartegen je checkt, ook daadwerkelijk defined is. Zo niet, ga dan uit van false, of in ieder geval wat er in de oude situatie zou gebeuren.

Simpeler gezegd: breek niet de installs van je gebruikers.

Feed

De feed was een typisch geval van "let dan toch ook op, gij onnozele". Ik heb ooit eens FeedWordPress geïnstalleerd gehad, en in een vlaag van verstandsverbijstering (die ik soms aanzie voor "geniale ingeving") had ik het allemaal zo geregeld, dat in mijn feed de door FWP binnengelutste dingen een link kregen die direct naar het origineel ging. Of zoiets, ik weet het eigenlijk niet meer, en dat dondert verder ook niet.

Wat wel dondert, is dat ik die plugin er ooit heb uitgegooid, en dat sindsdien mijn feeds stuk waren.

Te leren uit deze faal: Als je in je code een functie aanroept die door een plugin o.i.d. wordt gedefiniëerd, zet dan altijd je code in een if (function_exists(... (documentatie). Als ik dat had gedaan, was er nooit een probleem geweest.

TL;DR

Assumptions are bad, mkay?

Dikke paniek over CarrierIQ Gratis een rootkit bij tweejarig abbonement? Sign me up!

Ik was de afgelopen dagen hier en daar al wat tegengekomen over CarrierIQ (CIQ), een stukje software op smartphones waarmee carriers (de T-Mobiles, KPNs en Vodafones enzo) de toestellen kunnen laten bijhouden wat er zoal mee gebeurt. In theorie kan zo'n tool handig zijn om problemen te troubleshooten en als zodanig de hooggeëerde klant beter van dienst te zijn, maar waar de gezamelijke onderbroeken nogal van in de knoop raakten, was het feit dat het ding nogal veel bijhield. Te veel.

Bot gezegd, het is spyware die een carrier op je toestel kan hebben geïnstalleerd, en waarmee veel te veel info kan worden verzameld.

Na het nodige leeswerk hier en daar lijkt het erop dat dat hele CIQ vooral kado is gedaan in the good old US of A. Mijn Samsung is in ieder geval, volgens het hier genoemde tooltje, schoon. Dat scheelt dan alweer.

Verder denk ik dat er meer paniek heerst dan strikt noodzakelijk. Het verschijnsel CIQ is al maanden bekend, maar nu er dan wat aandacht aan gegeven wordt, wordt het ook meteen voor een paar maand goedgemaakt.

Niet dat ik het slecht vind dat er aandacht voor is, verre van. Wat ik in de diverse artikelen op diverse nieuwssites en blogs liever had gezien, naast elkaar klakkeloos napraten, is iets meer feitencheck, en vooral informatie over hoe je zelf controleert of je tot de slachtoffers behoort, en hoe je daar eventueel iets aan kunt doen. Op Tweakblogs gaat dat gelukkig iets genuanceerder, en daar zie ik in een korte scan van de reacties vooral "schoon" langskomen, en niet alleen bij de custom ROMs.

Los daarvan: schokkend is het eigenlijk allemaal niet. Het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over (mogelijke) klanten lijkt steeds meer de core business van steeds meer grote bedrijven te worden. Dit is gewoon het zoveelste hoofdstuk in het boek over privacy, en over hoe dat al lang niet meer van toepassing is.