Doe Niet Zo Moeilijk!

Hoi! Je bent terechtgekomen op weblog / speeltuin van Max Roeleveld, developer.

Opera gaat webkit gebruiken Per saldo verandert er niets in mijn werk.

Dat was een nieuwtje van Opera, vandaag:

On the same day as announcing that Opera has 300 million users, we're also announcing that for all new products Opera will use WebKit as its rendering engine and V8 as its JavaScript engine.

Wow.

In de TL;DR meldt men nog leutig:

This will require no changes to your web development practices:

Nee, Opera was als target nooit zo enorm interessant; enerzijds omdat het de standaarden altijd wel "redelijk OK" tot "enorm goed" gevolgd heeft (dus als je dat als developer ook doet is het meestal wel in orde, en natuurlijk volg je als developer de standaarden, toch?), anderzijds omdat er op een gemiddelde dag ongeveer anderhalve bezoeker met Opera langs kwam, op sites met redelijk wat verkeer. Ha ha.

Maar toch, een hele engine eraf. Nu blijven er dus WebKit (met Nitro in geval van Safari, of V8 in zo'n beetje alle andere gevallen), Gecko (met Ion- of andere Monkey), en dat apparaat van Microsoft (Trident? Chakra?) over. Nogmaals, er valt niet een enorm aandeel in gebruikers weg, maar het voelt toch alsof er een stukje geschiedenis ten einde komt. Het blijft een dappere (en waarschijnlijk nodige) keuze van Opera; ze zijn te klein om echt impact te hebben, maar bevlogen genoeg om een goeie engine neer te willen zetten; die energie gaan ze nu dus in Chromium steken, en in het blijven maken van een onderscheidende browser om die engine heen.

Wow.

Opdat wij niet vergeten Geheugensteuntje voor mezelf, vooral.

Ik moest weer eens een development server opzetten, en die mag ik dan graag met een monitor eraan logs laten tailen. Dat gaat een beetje poep als de console het op 80×25 karakters houdt, en een vorige keer had ik het ook voor elkaar gekregen om tekst in de native resolutie van de monitor te laten verschijnen.

Omdat ik er nu even naar moest zoeken en ik dat een volgende keer -- wegens lui -- niet meer wil hoeven doen...

Lees verder

Gij zult altijd een alt-tekst gebruiken Iemand heeft vast aandelen in de alt-fabriek.

Grappig bericht van Zeldman op A List Apart (ALA): in On Alt Text beschrijft hij hoe men tijdens de omkat van ALA bewust gekozen heeft voor een lege alt-tekst voor bepaalde afbeeldingen. Ik snap waarom men ervoor gekozen heeft en het is ook geldige HTML5, maar ik vind het ergens wel een beetje... nou ja, krom. Je moet en zal een alt-attribuut in zo'n element proppen, maar als je er niets in te melden hebt dan mag het wel weer leeg zijn. Maak het dan, denk ik in al mijn simpelheid, een optioneel attribuut.

Ik zal ongetwijfeld een zeur zijn.

Leuk detail: een spatie als inhoud voor het attribuut voorkomt blijkbaar dat sommige screen readers uit nood dan maar de volledige URL van het plaatje zélf gaan oplezen. Lijkt me dat je dat inderdaad ook niet moet willen, nee.