WordPress aan het spammen?

Oeh, een schandaal! Gaaf!

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Er is gisteren nogal een berg pleuris uitgebroken: Matt (de Big Cheese van het WordPress-ontwikkelteam) schijnt de website van WordPress gebruikt te hebben om pagina's te hosten voor een bedrijf dat professioneel kloot met zoekmachines (SEO, heet dat geloof ik). Mijn hoop dat het om een 1-april geintje zou gaan bleek niet te kloppen -- tenzij het een geintje is tussen Google, MSN, Yahoo en WordPress, wat me stug lijkt. In ieder geval staan er in de MSN zoekerd nog wat van die pagina's, en heeft wordpress.org intussen een pagerank van 0 -- straf van Google dus. Buiten dat heeft zo ongeveer de gehele internet-kommjoenetie het keidruk met over elkaar heenvallen om maar zo hard mogelijk te roepen dat Matt nog net iets minder erg is als Hitler, maar niet veel.

Matt heeft niet zelf gespamd (dus laten we stoppen met roepen dat "wordpress heeft gespamd"), hij heeft onderdak geboden aan de berichten (waarschijnlijk omdat wordpress.org al een pagerank van 8 had). Op zichzelf is dat natuurlijk stom genoeg, en misschien ook niet 100% kies dat-ie dat zomaar besloten heeft. Aan de andere kant: wordpress.org is van Matt, dus tot op zekere hoogte heeft-ie natuurlijk het recht om er alles mee te doen wat hij wil. Niet dat dat het er veel beter op maakt, maar het is wel een subtiel verschil.

Matt zelf heeft van het hele festijn in eerste instantie weinig meegekregen, aangezien-ie op vakantie was. Hij heeft intussen wel even hallo gezegd, en belooft met een verklaring te komen zodra-ie weer terug is. We zullen zien, want dit grapje krijgt waarschijnlijk nog wel een staart.

Verder leesvoer: het artikel waar het mee begon, een Nederlandse versie bij Maarten, soortgelijke artikelen bij R-win, en Mike Little en Dougal Campbell (twee redelijk grote namen binnen de WordPress-community), en uiteraard een post op slashdot.

Update: Marco (thx, Marco) meldt dat Matt een uitgebreide verklaring heeft neergezet. Goed, die beantwoord dan wel het "waarom", maar voor mij zit er niet echt nieuwe info in. Wel een uitgebreide manier om je excuses te maken =]

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.