Nieuw speeltje: Keychron K2

Clack, thocc

Ik breng een fiks aantal uren per week door achter een computer, en dus achter een toetsenbord. Om dat toch eens iets luxer te doen dan met een ooit-gratis-gekregen HP-plank (die toch wel een beetje stroef begon te worden, na tig jaar) of een ooit-gekocht-Apple-alu-plankje (dat eigenlijk toch wel erg plat is en ook geen geweldige indeling heeft, is er in huize DNZM een Mechanisch Toetsenbord aangeschaft: een Keychron K2. Zoals dat in jargon mooi heet: een 75% hot-swappable met tactile switches.

Dat betekent een compacte layout, die nog wel alle functietoetsen heeft, zodat ik niet zo ver met mijn arm hoef te wapperen om de muis te gebruiken maar ook niet de functietoetsen hoef te missen die ik redelijk vaak gebruik. Een "volledig" toetsenbord met alles tot en met het numerieke eiland is een 100%, en hoe lager het percentage, hoe meer toetsen er zijn weggelaten. Sommige mensen spelen het klaar om productief te zijn op 40% van het aantal toetsen...

"Hot swappable" slaat op de switches, hetgene dat een mechanisch toetsenbord daadwerkelijk mechanisch maakt. Ik heb er nu Gateron Brown in zitten, die vrij licht zijn maar wel een klein "hobbeltje" bij het indrukken. Die switches kun je er dus uitpulken en vervangen door andere switches, die dan bijvoorbeeld stiller zijn, of een zwaardere aanslag hebben. Dat zie ik mezelf ook nog wel eens doen voor de spatiebalk en backspace, op zijn minst — ik blijk nogal de neiging te hebben om daar redelijk hard op te rammen, dus dat maakt de meeste herrie.

Het toetsenbord met een paar van de knoppen verwijderd
De lichtshow kan ook neutraal wit.

Verder is het toetsenbord kneiterstevig (geen flex, geen rammeltjes, een lekker gewicht), ik kan bedraad of via Bluetooth gebruiken, er zit een zooi RGB-licht in, en de prijs was verder prima. De RGB-lichtshow had van mij niet per se gehoeven. Het oogt vrolijk, maar ik tik blind en kijk dus meestal niet naar mijn knoppenplank. In geval van de Keychrons betekent RGB echter ook een iets krachtiger MCU en daarmee de mogelijkheid om er later eens een stukje OpenSource-firmware op te knallen, waarmee ik wat meer controle krijg over de indeling van knoppen en verlichting. Dat is van later zorg, maar wel een stukje future-proofing.

Ik ben er al met al content mee. En nu maar tikken!

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.