Ik ben als het even kan full-time een Linux-mens, maar voor werk-doeleinden moet ik soms een Windows-VM opstarten om Photoshop te draaien. Gebeurt niet al te vaak, gelukkig, want Windows, en Adobe... ik vul er liever niet mijn dag mee.
Vulling
Wat zowel Windows als Adobe wél graag vullen, is opslagruimte. Ik had die VM ingericht met een OS-drive van 30GB en een data-en-applicaties-drive van 50GB. Niet overdreven veel, maar het zou genoeg moeten zijn voor wat licht Photoshop-werk, zou je denken.
Nope.
Windows soupeert al vrij snel een goeie 17, 18GB op, en als ik nou ga kijken waar dat in zit, dan lijkt dat vooral "ouwe updates en applicaties die ik expliciet had verwijderd" te zijn. Leuk, dat ik in theorie nog steeds Skype kan draaien, maar ik wil dat helemaal niet. En die update van een jaar geleden ga ik óók niet ineens terugdraaien, donder die reservemeuk maar gewoon weg.

Misschien kán dat ook ergens, maar ik heb niet kunnen ontdekken waar.
Om de uitdaging nog wat groter te maken, besluit de Adobe update-dinges dat, ja, ja, je hebt zowel in Windows zelf als in het Adobe-dinges ingesteld dat alles op E: moet komen te staan, en in beginsel installeren we alles wel op E:, maar tijdelijke bestanden voor updates en een hele bak ellende die we per se onder je profiel kwijtwillen, komen toch gewoon lekker op je OS-drive te staan.
Met als gevolg dat de boel op den duur kneitertje-vol staat en Windows redelijk over zijn theewater gaat.

Gelukkig is dit een VM
...en één van de grote voordelen van virtualisatie is dat je alle resources redelijk makkelijk kan ophogen. Toch? Kwestie van het image even wat vergroten, en in Windows de hoofdpartitie oprekken. Toch?
sudo qemu-img resize /pad/naar/de/disk.qcow2 +25G
...ja, dat werkt, maar helaas staat er achter de hoofdpartitie van Windows een herstelpartitie in de weg. Niks oprekken, we zullen eerst die herstelpartitie even moeten verplaatsen. Even.
In tegenstelling tot een fysiek opslagapparaat, kun je zo'n image van een VM niet direct in je favoriete partitie-programma hengelen, neen, die moet je als een soort netwerk-apparaat aan je systeem knopen, een Network Block Device:
sudo modprobe nbd max_part=10
sudo qemu-nbd -c /dev/nbd0 /pad/naar/de/disk.qcow2
Eerst start ik de module met een maximum van 10 partities, en daarna connect ik het image aan /dev/nbd0
. Dan kan ik mijn favoriete partitie-beheerder starten, en die kan vanalles met de partities op device /dev/nbd0
doen. Zoals dus, in dit geval, een partitie even 25GB opschuiven, waarna ik vanuit Windows wél de partitie kan oprekken.

We kunnen er weer even tegenaan. Hoop ik. Maar liefst wel zo min mogelijk, want ik krijg puistjes van Windows...
Met dank aan deze post.