Waarom ik blij ben dat ik dit klusje te lang heb laten liggen...

Of: waarom een overwegend negatieve eigenschap een keer positief uitpakt.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Dat gebeurt me namelijk nogal eens: ik neem me heilig voor om {willekeurig klusje} op korte termijn uit te voeren, maar dan komt er iets tussen, of ik denk er niet aan op de momenten dat ik het klusje zou kunnen doen, of wat dan ook. In ieder geval gebeurt het niet, of erg laat. DNZM omkatten, bijvoorbeeld...

Het klusje waarvan ik dat nu niet zo erg vind, is het wederom aanschaffen van een Pro account op Flickr. Die had ik eerder, namelijk, en dat beviel. Jammergenoeg deed Flickr ineens niet meer aan PayPal toen het upgrade-tijd was. Ik was dus Pro-af. Een tijd geleden ontdekte ik dat PayPal wel weer kon, en ik was heus van plan om dat "binnenkort eens te gaan regelen", maar ik denk dat ik daar nu maar van af zie.

Yahoo!, het bedrijf dat Flickr in 2005 inlijfde, staat namelijk op het punt om te worden opgeslokt door Microsoft. Dat is nog niet helemaal rond, maar de kans dat dat doorgaat is wel enorm groot. Dat betekent dat Flickr een Microsoft-bedrijf wordt, en dat is om te beginnen al incompatible met mijn aversie jegens Microsoft.

Er is echter een nog groter probleem: Microsoft heeft nogal de neiging om alles dat ze opslokken om te bouwen naar "zoveel Microsoft mogelijk". In het geval van Yahoo! zullen ze daar nog een flinke dobber aan hebben, aangezien dat heel erg leunt op allerlei Open Source oplossingen op het gebied van servers en ontwikkelomgevingen.

Heel lang geleden was er ook zo'n bedrijf: Hotmail. Toen dat was overgenomen, moest en zou het ook omgebouwd worden naar Microsoft servers en Microsoft-talen. Dat ging verre van vlekkeloos. Verre van. In al die jaren is Hotmail ook niets beter geworden, alleen maar logger, trager, en omslachtiger, de onmogelijkheid om je data uit het systeem te krijgen, periodes waarin het ineens niet meer werkte tenzij je IE/Windows gebruikte, dat soort grappen. Het is dat ik mijn Passport voor MSN gebruik, anders had ik het allang opgezegd.

Ik ben dus heel bang dat zoiets ook met Flickr en del.icio.us gaat gebeuren. En met andere Yahoo!-diensten, maar daar heb ik minder last van aangezien ik die niet gebruik. Ik zit er niet op te wachten om straks een jaar Flickr betaald te hebben, en dan ineens allerlei ongemak te mogen ervaren omdat Microsoft van mening is dat het enige juiste web-platform van Microsoft afkomstig is, en eigenlijk het liefst met een client-platform dat ook van Microsoft is.

Dat wordt dus op zoek naar een alternatief. Zoomr vind ik er niet uitzien, Picasa is toch een beetje te beperkt -- hoewel ik dat misschien ook maar voor lief moet nemen. Misschien is dit een mooi moment om het toch maar in eigen beheer te gaan houden. Scheelt me ook weer fragmentatie van mijn online identiteit...

Verder vraag ik me af hoe die acquisitie gaat uitpakken. Vooralsnog is de heersende -- wat mij betreft zeer plausibele -- opvatting op de interwebs dat Microsoft vooral uit is op het advertentiegedeelte, en de sites van Yahoo! die een hoop verkeer trekken. Dat is allemaal leuk nieuws voor de aandeelhouders natuurlijk, maar voor de gebruikers ziet het er minder rooskleurig uit. Het is nog maar de vraag welke van de overlappende diensten gaat overleven, in welke vorm, en met welke toekomst. Microsoft heeft tot nu toe niet bepaald laten zien dat ze veel inzicht hebben in de online wereld, wat mij betreft, en dat zie ik zo 1-2-3 ook niet veranderen. Leuk dat ze dan expertise en gebruikers kopen, maar als ze dat niet op peil weten te houden dan hebben ze bijna vijftig miljard dollar weggegooid.

Goed, dat vind ik dan minder erg, natuurlijk. Eerlijk gezegd is dat wat mij betreft het enige lichtpuntje: het feit dat dit heel verkeerd kan uitpakken voor Microsoft. Ze verstoken een enorme hoeveelheid geld (vijftig miljard is zelfs voor Microsoft een flink bedrag) en zullen enorm veel tijd en energie in het samenbrengen van de bedrijven moeten steken. In die tijd kunnen concurrenten op hun relatieve gemak hun diensten en producten verbeteren en MicroYahoo! voorbijstreven, of de voorsprong vergroten. Het is alleen jammer dat dit ten koste moet gaan van Yahoo!, want verdorie, man, Yahoo! was een oudgediende. Een bekend gezicht. Een overwegend prettig stukje nostalgie, voor mij dan.

Ik ben benieuwd wat Marco hier als Yahooligan nou van vindt, maar dat zullen we voorlopig nog niet openbaar horen. Zelfs Google-employees is (blijkbaar) van hogerhand opgedragen om over deze situatie hun waffel te houden, dus dat zal wel driedubbel gelden voor de partijen die er zelf bij betrokken zijn...

Roept u maar: had u het nieuws al gehoord? Doet het u wat? Geniale zet of miskleun van de eeuw? Redding voor Yahoo! of begin van het einde voor Microsoft?

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.