Een weekje terug postte iemand een lijstje verschillen tussen Facebook en Diaspora. Goeddeels tong-in-wang, maar toch maakte de persoon een paar interessante punten (die overigens ook voor andere netwerken binnen de fediverse gelden, natuurlijk). De interessante twee vond ik

Facebook is a passive online experience. You can scroll your feed and let the bytes stream past you. When something catches your interest, simply click “Like” and scroll on. Diaspora requires much more effort and engagement.

en vooral

Everyone on Facebook is talking about Trump. Everyone on Diaspora is talking about privacy.

Het geeft een duidelijk verschil in demografie en interesse aan - de groep mensen die je op de "alternatieve" netwerken aantreft, zullen daar bijna per definitie uit bewuste overwegingen op aanwezig zijn, en die overwegingen zullen vaak met privacy te maken hebben. Iedereen en zijn moeder zit op Facebook, omdat... nou ja, iedereen en zijn moeder daar nou eenmaal zit. Het is tegelijk natuurlijk een reden waarom netwerken binnen de fediverse nooit het formaat zullen bereiken dat de Facebooks en Twitters hebben.

En dat van die interactie: ook dat is zeker waar. Je wordt minder dan op Facebook gevoederd. Bijkomend voordeel daarvan: je wordt ook iets minder overspoeld met reclame en andere onzin, en je blijft minder lang nodeloos plakken.

Overigens heb ik intussen wel een lichte voorkeur ontwikkeld voor Diaspora ten opzichte van Friendica - die laatste heeft wat meer mogelijkheden en configuratie, wat een gevoel geeft van meer controle, maar de iets simpelere interface van Diaspora voelt toch iets prettiger in het gebruik, en er zitten toch duidelijk meer gebruikers. Ondanks dat de netwerken onderling kruisbestuiven, doen ze dat niet met elke afzonderlijke post, dus op Friendica voelt het allemaal toch wat stiller aan.