Zo, dat zit erop. Ik heb een maandje vegetariër gespeeld, ik heb nieuwe dingen uitgeprobeerd, ik voel me prima. Missie geslaagd.

Missie zodanig geslaagd, dat ik er -- zoals ik eerder al vermoedde -- gewoon nog een maand mee doorga. Gewoon, omdat het kan. En omdat ik nog veel meer te ontdekken heb, en omdat ik wat meer zekerheid wil hebben over de uitwerking.

Ik voel me nog steeds prima, de hele maand dus al, maar er zijn buiten het voeder-experiment ook nog andere zaken die daarin mee kunnen spelen. Ook dingen die het tegen zouden kunnen hebben werken, trouwens, maar toch: ik doe gewoon nog een maand, zodat ik met iets meer zekerheid kan zeggen dat het niet een placebo-effect is -- een idee dat ook al door iemand werd geopperd.

De maand daarna ga ik juist weer eens wel vlees kanen, kijken of dat dan een verschil maakt.

Qua uitproberen heb ik me trouwens ook nog op terrein begeven terwijl ik dat in eerste instantie niet van plan was: nepvlees. Buiten vleesvervangers als tofu en tempeh heb je natuurlijk ook nog een bloeiende handel in Quorn, Valess en dergelijk spul. Hamburgers van een mix van wat groenten, wat soja, en wat andere meuk.

In eerste instantie zag ik dat vooral als jezelf voor de gek houden, maar aan de andere kant... Ik heb een hoop recepten in het reportoire zitten waar toch echt gehakt in gaat -- vooral ovenschotels hebben die neiging -- en die wil ik toch ook niet allemaal hoeven schrappen. En die groenteburgers... Ach, het is best te doen, en wel zo makkelijk als er mensen mee-eten die wél een lapje vlees gewend zijn.

Een beetje los van mijn eigen uitgeprobeer kwam ik via Bright ook nog deze reclamecampagne tegen. Verboden wegens te, nou ja, dat gooien we maar op de Amerikaanse moraalridders-moraal, maar los daarvan vraag ik me af hoeveel mensen zich door dit soort campagnes laten bekeren. Voor mij zou het in ieder geval niet werken.

Goed, tot zover. Ik vermoed dat ik het er in maand twee minder over zal hebben dan in de eerste (en vier verhaaltjes is natuurlijk al niet zo heel veel), maar tegen de tijd dat ik een vleeseterig contra-experiment ga doen wordt het natuurlijk wel weer interessant.

Wordt vervolgd.