Ik las net bij Scoble dat Windows Longhorn (u weet wel, de eerstvolgende Windows-versie, die, pak em beet, over een jaar of twee wordt uitgebracht) uitgebreide ondersteuning gaat bieden voor RSS, en dat Microsoft een paar kleine extra's heeft bedacht voor in RSS-feeds.
Uiteraard is dat genoeg voedingsbodem voor allerlei spastische knee-jerk-reacties, en ik moet toegeven dat ik in eerste instantie ook nogal sceptisch was: Microsoft gaat een open standaard ondersteunen, dan kan het alleen maar zijn om die de nek om (proberen) te draaien, net zoals we ("we" als in "de web developers") nu nog steeds de ellende ondervinden van allerlei Microsoft-uitbreidingen op HTML. En jarenlang geconditioneerd zijn om alles wat uit Redmond komt te verachten, nou ja, dat leer je natuurlijk niet zomaar af.

Maar als je er even over nadenkt, kom je eigenlijk vanzelf tot de conclusie dat dit alleen maar goed nieuw is: RSS krijgt een enorm zetje in de rug als Jan, Piet en Klaas straks ineens kunnen meegenieten van de wondere wereld van syndicatie, allerlei programma's kunnen er nog makkelijker gebruik van maken... Nee, ik ben heus niet van plan om over te stappen naar de Dark Side, maar een positieve ontwikkeling is het wel. Bovendien: Microsoft is zeker niet de eerste die met RSS aan de slag gaat: Yahoo en Google hebben al uitbreidingen op RSS, Apple heeft het ook verder geïntegreerd in Safari, dus waar gaat het nou helemaal over? Microsoft integreert RSS in IE7 (zoals het ook in Safari, Firefox, Opera en nog een heel zooitje browsers geïntegreerd is), en in het OS (zodat andere programma's ook makkelijk met RSS aan de slag kunnen). Geen wereldheerschappij, en om RSS de nek om te draaien zouden alle partijen die nu met RSS werken daar ineens mee moeten ophouden. Not gonna happen. RSS krijgt er juist een enorm publiek bij, van zowel gebruikers als ontwikkelaars.

Bring 'em on!