Prettig (en gratis) mind mappen

Gratis software om je gedachten te ordenen.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Zo af en toe, als ik een grotere post in elkaar wil draaien, of als ik gewoon wat gedachten wil ordenen, maak ik een mind map. Dat is een schematisch overzicht van trefwoorden of stukjes tekst. Mja, dat legt een beetje lastig uit, eigenlijk. Nou ja, wikipedia kan dat beter.

Voorheen gebruikte ik FreeMind, een open source mindmapper die in Java in elkaar is gezet. Java is prima, natuurlijk, maar de UI is over het algemeen kut -- in ieder geval wel als je echte pure Cocoa gewend bent -- en helaas is FreeMind daar geen uitzondering op.

mn_iconToevallig kwam ik via Freemac terecht bij MindNode terecht. Die is verkrijgbaar in de smaken "gratis" en "betaald", waarbij de betaalde versie uiteraard wat meer toeters en bellen heeft, en dan voor die $15 best betaalbaar is. Een versie voor de iPhone/iPod Touch is in de maak.

Met de gratis versie kun je, zeker voor simpele maps, prima uit de voeten... en dan wel in een fijne Cocoa-omgeving. Prachtig. Om alles af te maken eet-ie zonder mankeren FreeMind en OPML-files, dus ik kan zo doorwerken met bestaande maps. Jammergenoeg doet alleen de betaalde versie aan links, dus aan dat OPML heb je iets minder, maar toch.

Top!

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.