Onverklaarbare vertragingen verklaard?

Geen ergere faal dan hardware-faal.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Af en toe doet mijn mini een beetje gek; de boel lijkt dan te bevriezen, hoewel het geen echte freeze is. De cursor blijft reageren, en vaak is het probleem beperkt tot één programma. Ik heb eigenlijk al die tijd gedacht dat het werd veroorzaakt door een probleem in een programma, of doordat ik het nodige in de achtergrond heb draaien.

In een artikel op Slashdot vroeg iemand zich af waarom zijn (Windows) PC ineens een stuk trager was geworden, en al vrij snel meldde één van de reaguurders dat hij een soortgelijk probleem op zijn Mac had, waarop iemand SMART Utility aanraadde.

SMART Utility bekijkt de SMART-status van je harde schijf, waarmee bepaalde problemen of symptomen vroegtijdig te ontdekken zijn. Handig. Downloaden. Draaien.

Resultaat (klikken voor groter):

Dit ziet er niet goed uit.

Ai. Niet goed.

Een falende harddisk zou op zich die bijna-freezes misschien wel kunnen verklaren, ja. Fijn dat het probleem daarmee verklaard zou zijn, minder fijn dat het oplossen van het probleem neerkomt op het vervangen van hardware en hopen dat de schijf het niet begeeft voordat ik daar aan toekom. Nou ja, en dagelijkse backups maken, natuurlijk.

Wat ik wel een beetje klote vind: die schijf is nog geen 3 jaar oud. Misschien zijn 2.5" schijven vatbaarder voor problemen, maar 3 jaar vind ik niet echt een leeftijd waarop schijven het mogen gaan opgeven. Ik heb nog wel oudere schijven gehad die als een zonnetje bleven doordraaien.

Verdorie. Niet dat ik de schijf niet zou willen vervangen (80GB dus klein, 4200 toeren dus traag), maar het is niet bepaald zo dat het geld me op de rug groeit ofzo.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.