Met één telefoon zowel mobiel als over IP bellen

Een artikel over UMA zet me weer verder aan het denken over telefonie en de manieren waarop dat kan plaatsvinden -- en waarom lopen we nog met meerdere telefoons rond?

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Zojuist opgepikt op Slashdot:

Swedish-Finnish telecommunications operator TeliaSonera on Monday unveiled the world's first UMA technology, enabling users to access mobile and Internet (IP) telephony on the same phone.The technology, which will be marketed under the name "Home Free", enables callers to use a mobile phone at home as an IP phone, which uses wireless technology to make very low-cost calls. The same phone works outside the home as a normal mobile phone that automatically seeks out a mobile network.
The Local - TeliaSonera launches mobile-IP hybrid

In de commentaren op Slashdot merkte er al wel meteen iemand op dat de Nokia E60 (en ongetwijfeld nog wat andere apparaten ook) dat ook al kunnen, in ieder geval wat betreft dat bellen over een WiFi-verbinding, waarmee dit nieuws dus eigenlijk geen nieuws meer zou zijn. Even wat verder lezen in het artikel van The Local leert dat het (enige) toestel waarmee die UMA-technologie gebruikt kan worden, de Samsung SGH-P200 is. Even googlen levert een artikel op Pocketinfo.nl op, dat nota bene al afgelopen juli is gepubliceerd! Ik ben verward... Als die telefoon er al eerder was, en al die tijd al UMA ondersteunde, waarom is dat dan nu ineens nieuw? Sterker nog: Orange heeft allang concrete plannen voor zo'n combinatie-abbonnement!

Echter, wat ik me al een tijd (als in: een paar jaar) en na dit soort verhalen in toenemende mate afvraag: waarom maakt er niet eens een handige telefoonboer een telefoon die zowel DECT als GSM spreekt? Daarmee heb je een telefoon die thuis de vaste lijn kan gebruiken (aangezien de meeste "draadloze" telefoons tegenwoordig via DECT werken), en zodra je buiten bereik van je basisstation bent, neemt het GSM-gedeelte het over. Binnen een gezin of bedrijf heeft iedereen dezelfde vaste verbinding (zoals dat nu ook al heel vaak zo is), en daarbuiten heeft iedereen gewoon zijn eigen SIM-kaartje. KPN was een hele tijd geleden al bezig met allerlei acties om "gezamelijk GSM-gebruik" een beetje in de markt te zetten (gratis bellen onder collega's, dat soort werk), dus zelfs buiten je DECT-dekking blijf je je onderling makkelijk en goedkoop (of gratis) contact houden. Hou de telefoons simpel (en dus betaalbaar) zodat het interessant is voor gezinnen en kleine bedrijven, en volgens mij heb je dan een winnaar. Of mis ik iets?

Dat bellen-over-WiFi levert wat mij betreft wel bonuspunten op ten opzichte van alleen-GSM, maar laten we wel even realistisch zijn: het duurt nog wel eventjes voor we een beetje interessante WiFi-dekking hebben, dus is het nut van het WiFi-bellen beperkt tot thuis of op kantoor. Op zich al wel wat winst natuurlijk, maar een beperkte winst — ik gok erop dat je nog steeds meer locaties met DECT zult vinden dan met WiFi. Plus dat er aan WiFi natuurlijk weer allerlei interessante security-kanten zitten, waardoor het niet voor iedereen weggelegd of "veilig" genoeg is (zelfs al is dat maar gevoelsmatig).
Beperk je het tot DECT en GSM, dan heb je het over bestaande, bewezen netwerken, die ook de minder technisch onderlegde mens kent en vertrouwt, en in veel gevallen ook allang in huis heeft. Lijkt mij uit oogpunt van marktaandeel een veel interessantere groep dan de early-adopters en andere geeks die met dat UMA of aanverwante nieuwerwetsigheid gaan spelen. Mijn moeder heeft geen computer, en geen internetaansluiting. Ga haar maar eens uitleggen dat ze toch een ADSL-abbonnement moet gaan nemen om thuis goedkoper te gaan bellen...

Tenzij... ik geloof dat GSM in de US of A veel minder aanwezig is dan bij ons, misschien geldt dat voor DECT ook. Iemand die daar een zinnig commentaar op kan geven? En: bestaat mijn hybride wenstelefoon allang, of is dat vanwege allerlei economische belangen bij voorbaat een dood kindje? Zou u zo'n telefoon kopen? Heeft mijn hooggeëerd lezerpubliek toevallig ook nog wat ideeën wat bellen betreft?
De lijnen staan open...

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.