Max ontdekt Mastodon

Verdere ontdekkingen en extragratis protips!

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Lichtelijk getriggerd door de vorige post én een stukje nieuwsgierigheid, heb ik een account op een Mastodon-instance aangemaakt. Dat bleek al snel van de drie mijn meestgebruikte account te zijn; zoals gewoonlijk heb ik daar een paar Gedachten over, en zoals gewoonlijk ga ik die met u delen.

Op deze pagina:

  • Het maakt uit op welk netwerk je zit
  • Het maakt uit op welke instance je zit
  • Interface
  • Tante Ria-factor

Lichtelijk getriggerd door de vorige post én een stukje nieuwsgierigheid, heb ik een account op een Mastodon-instance aangemaakt. Dat bleek al snel van de drie mijn meestgebruikte account te zijn; zoals gewoonlijk heb ik daar een paar Gedachten over, en zoals gewoonlijk ga ik die met u delen.

Het maakt uit op welk netwerk je zit

Ondanks dat de meeste netwerken wel met elkaar federeren en het in theorie niet uitmaakt waar je uithangt (omdat een Mastodon-gebruiker een Friendica-gebruiker kan volgen en ze interactie met elkaar kunnen hebben), maakt het in praktijk wel degelijk uit. Leent het netwerk zich meer voor foto's, voor korte verhalen of voor een linkje met een commentaartje? Je merkt het terug in de content die je het meeste om je heen ziet.

Friendica en Diaspora lijken redelijk op wat je van een sociaal netwerk zou verwachten. Mastodon lijkt nogal op Twitter, maar dan met langere berichten (500 in plaats van 280 karakters) en een normale tijdlijn. Als je bijvoorbeeld erg van foto's houdt, zou Pixelfed een veel logischer keuze zijn.

Overigens lijkt het erop dat ActivityPub veruit het meestgebruikte protocol is; misschien iets om rekening mee te houden. Op Diaspora, dat geen ActivityPub ondersteunt, zul je dus een hoop mensen niet kunnen bereiken.

Protip: zoek een netwerk dat aansluit bij (of op zijn minst federeert met) wat je te delen hebt en wat je van anderen graag ziet.

Het maakt uit op welke instance je zit

Iets waar ik niet bij stil had gestaan bij Diaspora en Friendica. Daar heb ik me op respectievelijk een Amerikaanse en Duitse instance aangemeld, gewoon omdat ze groot en/of stabiel leken. Vooral Friendica werd daardoor overspoeld met Duitstalige berichten.

Protip: kies een instance binnen een taalgebied waar je wat mee kan.

Ook de berichten die je vaak zult zien, zijn instance-gerelateerd, hoewel er vermoedelijk altijd wel een sterkere hang naar open source, copyleft en vrijheid zal zal zijn. Maar binnen de fediverse zijn er genoeg kliekjes te vinden voor iedere hobby of kink, dus ook daarmee zul je rekening moeten houden bij het kiezen van een instance.

Protip: onderzoek een beetje welke instances bij je interessegebied aansluiten. Op basis van lijstjes of door te kijken naar de publieke tijdlijn, als dat kan.

Interface

Iets dat misschien niet voor iedereen even sterk opgaat, maar voor mij wel: een mobiele app is belangrijk. Aangezien ik in veel gevallen van die app gebruik zal maken, maakt het een enorm verschil of die app überhaupt bestaat, en of-ie een beetje werkt en er een beetje uitziet. Voor Diaspora zijn er een paar apps, die vooral wrappers om de web-interface lijken te zijn. Voor Friendica... Nou ja, laten we het daar maar niet meer over hebben.

Los van mobiel: de web-interface van Mastodon bevalt me ook beter dan die van Diaspora (wat kaaltjes en saai) en Friendica (juist weer erg vol door alle opties en mogelijkheden). Friendica is voor mij ook regelmatig enorm traag, hoewel dat ook aan de populariteit van de instance kan liggen.

Protip: onderschat niet hoe belangrijk interface is. Als je regelmatig "ergens iets mee doet", is het natuurlijk wel een dingetje dat dat met zo min mogelijk wrijving en ergernis gebeurt.

Tante Ria-factor

Van de drie netwerken die ik heb geprobeerd (nou ja, vier, ik heb Pixelfed ook nog even bekeken), maakt Mastodon veruit de grootste kans om door "een normaal persoon" ("Tante Ria") te worden begrepen en gebruikt. Pixelfed ziet er ook prettig uit (het lijkt de goede onderdelen van Instagram te hebben overgenomen), maar het heeft nog een mobiele app nodig.

Misschien nog wel de belangrijkste protip: probeer een paar netwerken en instances uit, en kijk wat het beste bij je past!

Foto: James Hammond / Unsplash.

Publicatie: 1 februari 2019. Max Max mastodon pixelfed diaspora fediverse friendica social networks Permalink

Respons

Gerelateerd

Links hier naartoe:

  • Die keer dat ik mijn eigen aansluiting op de fediverse ging hosten Met een iets ander adres op de oude voet weer verder Artikel, 30 september 2022 — 13 december 2022

Gebaseerd op tags:

  • Gedoe om Twitter Doorbraak voor de fediverse? Artikel, 30 oktober 2022
  • De Twitter-saga, deel twee Rare vogel Artikel, 7 november 2022
  • Verschillen tussen Facebook en Diaspora "Everyone on Facebook is talking about Trump. Everyone on Diaspora is talking about privacy" Artikel, 11 mei 2018
  • Operatie "Exit Walled Gardens": het leven na Facebook Is het nodig om vervanging te vinden? En zo ja, waar dan? Artikel, 15 april 2018
  • Facebook gruwelijk op zijn retour in Nederland Tijd voor iets anders Artikel, 27 januari 2019
  • DNZM nu ook direct te volgen via ActivityPub Eigenlijk was dat al zo, maar nu is het nog meer zo Artikel, 13 december 2022

Vorige:

En dan ineens dit... ...alle daken en wegen wit. 31 januari

Volgende:

Minder tracking en meer tracking Cijfertjes blijven een ding, maar privacy is dat ook 10 februari
  • Home
  • Over
  • Nu
  • Digitale tuin
  • Archief
↑