WordPress, laten we daar voor de niet-geïnitieerden mee beginnen, is relatief makkelijk van een ander smoelwerk te voorzien, door het gebruiken van zogenaamde "themes". Die themes kun je natuurlijk kant en klaar downloaden, of je kunt er zelf een maken. In dat laatste geval is het prettig om je nieuwe theme te testen, alleen... Je wilt natuurlijk je gebruikers niet opzadelen met een layout die half "under construction" is.

Nou bestond er ook al een tijdje de theme switcher, waarmee je makkelijk van theme kunt wisselen. Je kunt zo je bezoekers de gelegenheid geven om een andere layout voor je site te kiezen, maar je kunt ook een foefje uithalen om het testen van een nieuw theme voor jezelf mogelijk te maken zonder de rest van de wereld ermee lastig te vallen.

De truuk bestaat eruit, dat je die theme switcher alleen laat verschijnen (en dan gelijk automagisch in de footer, zodat dat voor ALLE themes zonder extra handelingen werkt) als de huidige bezoeker een administrator van je site is. En dat is vrij eenvoudig:

  1. Download de theme switcher
  2. Open het script in je favoriete tekst-editor
  3. Voeg net voor de laatste regel (waar als het goed is alleen ?> op staat) de volgende regels toe:
function add_switcher() {  
  global $current_user;
  if ($current_user->wp_capabilities['administrator'])
    wp_theme_switcher('dropdown');
}
add_action('wp_footer', 'add_switcher');

Plugin uploaden naar je wp-content/plugins-directory, activeren, en genieten maar!