Mijn lievelingsbrowser (kuch) Internet Explorer is alweer iets meer dan een jaar geleden upgedated naar versie 7. Uiteraard is dat voor Microsoft reden om er op het developer blog een potsje aan te wijden, want de wereld moet weten hoeveel mensen dat ding al gebruiken en hoeveel phishing attempts er zijn tegengehouden en andere vertekende statistieken. Dat is natuurlijk belangrijker dan, pak em beet, zorgen dat het kreng een beetje goed overweg kan met de webstandaarden.
Zoals één van de reaganten het mooi samenvatte:
From the horrifically god-awful (IE6) to the merely depressingly buggy, nonstandard, and incomplete (IE7)... congratulations!-- Joseph E. Davis
Goed, genoeg over IE. Ik wil het over iets véél interessanters hebben: de nieuwe lay van DNZM, en waarom die is zoals-ie is. Daarvoor moeten we ook even kijken naar de vorige lay.

De vorige lay is behoorlijk geïnspireerd geweest door Shaun Inman. Die heeft intussen zijn site ook alweer een (heel) ander smoel gegeven, dus vergelijken wordt lastig; u zult het van me moeten aannemen. Niet dat het een 1-op-1 rip was -- ik denk dat als u al zou kunnen vergelijken, de meeste mensen maar weinig overeenkomst zouden zien -- maar het was een belangrijke bron.
Wat ik er, eigenlijk al vrij snel, minder aan vond:
- De sidebars -- als een pagina langer is dan een klein beetje, dan heb je van die lege ruimte aan de zijkant en dat vind ik esthetisch niet zo verantwoord. Bovendien duurde het bij lange pagina's nogal even voor die linker sidebar tevoorschijn kwam. En lange pagina's, die waren er meer dan genoeg...
- De gradients. Tenminste... een subtiel stukje gradient is prachtig, maar in Firefox zorgde het ervoor dat de tekst die er "op" stond, er af en toe heel raar uit zag. Een rendering bug in Firefox, niet in mijn site, maar toch. Overigens is het me nooit gelukt om die bug betrouwbaar te reproduceren, maar ik ben hem wel op zowel MacOS als op Linux als Windows tegengekomen.
- Te veel losse eindjes die nog niet af waren. Die had ik natuurlijk in de bijna 3 jaar dat de lay actief was wel kunnen oplossen, en in sommige gevallen heb ik dat ook gedaan, maar hij is nooit helemaal "af" geweest -- voor zover dat mogelijk is. Tot op zekere hoogte is je blog natuurlijk permanent onder constructie, het is een proces en geen doel. Maar het is wel fijn als het een proces met vooruitgang erin is.
- Te veel "ruis" op de pagina. Allerlei dingen en dingetjes die niet direct met de inhoud te maken hebben, en dus afleiden.
En dus? Snoeien!
De sidebars moesten eraf, en een hoop andere cruft ook. De content, zowel mijn gezwatel als de reacties erop, moesten meer centraal komen te staan, wat zeg ik, allercentraalst! Al het andere is immers bijzaak.
De front page is, afgezien van het plaatje, flink uitgedund: laatste post, titels van de paar posts daarvoor, laatste paar reacties, en, prominenter dan voorheen, de mogelijkheden om je te abbonneren.
Of dat effect heeft is na een weekje natuurlijk nog niet te zeggen, maar dat is wel de achterliggende gedachte. Iemand die -- via RSS of e-mail -- op de hoogte wordt gebracht van nieuwe content zie je eerder terug dan iemand die denkt "leuk, ik zal hier nog eens kijken". Hoop ik.
De hoeveelheid grafische poespas is verder teruggebracht tot bijna nihil: op de front page is er dus nog een plaatje -- anders wordt het te kaal -- en op de 404-pagina ook, maar dat was het dan wel zo'n beetje. De pijltjes bij lijsten zijn ook plaatjes, en natuurlijk blijven bij de reacties de favatars aanwezig, maar verder is het allemaal cleanheid troef. Misschien komt er te zijner tijd hier en daar een heel klein grafisch elementje terug, of een heel subtiel stukje verlooptint, maar spaarzaam.
Op de secundaire pagina's betent het ontbreken van zo'n header-plaatje overigens dat de content ongeveer 200 pixels omhoog is gekomen; meer dan 10 regels tekst die je zonder scrollen meer kunt lezen. Gratis. In de eerste paar dagen was er een breadcrumb, maar aangezien die niet veel toevoegde -- in feite is dit een vrij platte site -- is die ook weer vertrokken.
Doordat er nog maar één kolom over is, kan die iets breder worden -- ik blijf, geheel tegen beter weten in, vasthouden aan 800×600-schermen, ongeveer 3% van mijn bezoekers -- zodat de tekst iets meer lucht krijgt, meer wit aan de zijkanten. Dat leest prettiger, al is het alleen al omdat er nu veel minder woorden niet meer op de regel passen en de tekst aan de rechtermarge enorm rommelig laten ogen.
Verder heb ik een heleboel meta-gezever naar beneden of naar de prullenbak verhuisd. Het is bijzaak, dus bovenin was geen optie, en tussen het artikel en de reacties vind ik eigenlijk ook maar een onderbreking van je lees-experience. Ik vind de reacties namelijk net zo'n belangrijk deel uitmaken van het hele verhaal als de aanzet ertoe die ik zelf geef.
Een andere aanleiding om die kont van de pagina zo te spekken is een oude post van Derek Powazek. Korte samenvatting: als iemand een pagina heeft "uitgelezen", is het wel zo beleefd om hem of haar vervolgens een paar suggesties te bieden wat de volgende stap zou kunnen zijn. Vandaar dat de volgende/vorige post-linkjes dáár staan; voorheen stonden ze in een stuk sidebar dat in veel gevallen, als je helemaal beneden aan was gekomen op een pagina, een kilometer of wat boven je lag.
Oh ja, de navigatie...
Wat in het kader van de navigatie misschien heel wat minder in het oog springt, maar wel behoorlijk is aangepakt, is de linkstructuur. Allereerst de URLs: waar die eerder, in ieder geval voor de artikelen, de datum van het artikel bevatten (/archief/naam-van-de-post/
), is dat nu een simpel /archief/naam-van-de-post/
. Daar zat ik al een tijdje over te denken. De datum heeft namelijk niet echt iets met het artikel te maken, het is simpelweg een eigenschap van dat artikel. En aangezien ik de categorieën en dergelijke ook niet in de URL laat terugkomen, is er ook geen reden om dat met de datum te doen. Bovendien oogt een kortere URL weer net dat beetje prettiger.
Uiteraard laat ik wel de "oude stijl"-URLs doorverwijzen naar de nieuwe manier, om linkrot te voorkomen.
Bovendien is het ontbreken van al die "tussenstappen" een poging om DNZM meer naar mijn zin in de zoekmachines te krijgen. Niet dat ik nu te klagen heb over gevondenheid, maar omdat er voor elk jaar, elke maand, elke dag waarop een post was en elke categorie een archief was, en in elk archief de volledige artikelen stonden, én omdat elk stukje archief op enorm veel plaatsen werd gelinkt, wegen die archiefpagina's nu zwaarder dan de "gewone" artikel-pagina's.
Dat resulteert erin, dat als mijn site voor een bepaalde zoekactie in de resultaten terechtkomt, dat meestal een archiefpagina is. Een hele lange pagina, vaak, met heel veel onzin waar je niet naar op zoek was. Geen wonder dat het weigeringspercentage afkomstig van zoekacties zo hoog ligt...
Nu zou dat dus minder moeten worden: de archieven worden nog wel gelinkt, maar ze bevatten alleen nog maar die verkorte "samenvattingsregel", en de (volledige) posts wisselen onderling ook nog eens wat link love uit. Het zal even duren voor dat allemaal is doorgesijpeld naar de zoekresultaten, maar als mijn gedachtengang juist is, zie ik over een tijdje tevredener bezoekers.
Een andere manier om meer tevreden bezoekers te krijgen en te houden is natuurlijk weer wat vaker en wat inhoudelijker schrijven. Minder zaterdagavond-verzamelpostjes, meer inhoudelijke stukken waarover is nagedacht. Ahum. Maar dat heeft niets met de layout te maken... Hoewel, nu de nieuwe layout grotendeels af en online is, heb ik er ook weer wat meer zin in gekregen.
En dat heeft dan allemaal drie jaar moeten duren?
Uh, nou, nee. De huidige lay is in iets meer dan een week tijd in elkaar getimmerd, van eerste opzet tot wat u hier nu ziet...
Dat betekent echter niet dat er in de afgelopen paar jaar niks is gebeurd. In tegendeel, er is zelfs een heleboel gebeurd. Zelfs op het gebied van DNZM. Maar u weet hoe dat gaat: ergens beviel het toch niet helemaal, er kwam iets tussendoor (meerdere ietsen, eigenlijk), en uiteindelijk ben je zomaar ineens bijna 3 jaar verder... Overigens is een deel van die mock-ups in Michaels site gaan zitten, maar ik neem het u niet kwalijk als u dat er niet in terugziet.
Na de eerste 2005-versie -- die als "poging 1" telt -- zijn deze pogingen-tot in het mock-up stadium blijven steken (klikbaar):
Die laatste heeft het nog bijna gered en is goeddeels in HTML uitgewerkt... maar toch gesneuveld. Toch teveel overbodige rommel, gradients en ronde hoekjes. Toch is dat wel de lay die ik zelf een paar maanden lang veel online heb gezien dankzij de wonderen van de theme switcher.
Ja, ja, leuk, en hoe nu verder?
Nou, de huidige versie blijft voorlopig. Er zullen nog wat kleine tweaks komen, tekstueel en visueel, maar in het geheel ben ik er best tevreden mee. Als ik de code opgeschoond heb denk ik dat ik hem als downloadbaar theme ter beschikking van de mensheid stel. Met een beetje goede wil krijg ik daar ook wel weer genoeg feedback op terug om de boel hier nog verder te perfectioneren.
Verder ga ik me nu weer iets meer op de inhoud richten: meer kwaliteitsklets. Ik mik nu op minstens een pots of twee in de week, en minstens één "groot" artikel per maand. Als u dan met zijn allen dan die andere helft -- de reacties -- voor uw rekening neemt, dan hebben we een mooi stukje synergie.
Nieuwverworven inzichten? Toevoegingen? Vragen? Laat maar horen!