Linkrot

Het stinkt hier

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Bij het maken en controleren van het Guardsman-theme, kwam ik in de oudere posts wat links tegen die het niet meer doen. An sich is dat niet heel vreemd. Als je 15 jaar lang links plempt, dan valt er wel eens eentje weg, linkrot is een ding. Toch bleef het wel een beetje knagen, en dus besloot ik een klein onderzoekje te doen: hoeveel linkrot kom je op DNZM tegen?

Op deze pagina:

Op zoek naar een tool om dat mee te onderzoeken. Naast een hoop al-dan-niet-shady SEO-sites, is er ook een programma'tje dat je zelf kunt draaien, LinkChecker. Die heb ik binnengeharkt en zijn ding laten doen. Een uur of 6 later kwam het antwoord: 2500+ links gecontroleerd, zo'n  13% is stuk. Tegelijk is dat best veel en valt het me eigenlijk mee.

LinkChecker dumpt op verzoek ook een CSV-bestand met alle links met probleemgevallen, en daar kwamen nog wat interessante inzichten uit:

  • Een klein deel van de dode links werd veroorzaakt door een typefout van yours truly. Ergens een missende h van http, een newline binnen het linkje, dat werk. In principe simpel op te lossen, en dat heb ik intussen in een aantal gevallen ook al gedaan.
  • Een handjevol 404's is op DNZM zelf of een verwijzing naar Het Oude Blog, dat ik een jaar of wat geleden offline heb gehaald. Een aantal van de DNZM-links is nog te fixen (een gevolg van een veranderde URL-structuur), een paar links naar onderdelen of projecten die ik intussen aan de kant heb gegooid. Al met al ongeveer 30 links, die zijn ook nog wel te ondervangen of op te lossen.
  • Ruim 200 links naar externe sites leveren een 404 op. Soms zitten er nog wat redirects tussen, maar stuk is stuk. Het gaat ook niet altijd om kleine blogjes of zo, genoeg links naar oude Apple-pagina's doen het ook niet meer. Een straf voor mijn vroegere fanboyism.
  • 111 links zijn intussen volledig dood; de gelinkte site of de hele domeinnaam is volledig uit de lucht.

Wat doe je eraan?

Goed, best wel het nodige stuk, een klein deel makkelijk aan mijn kant op te lossen maar een veel groter deel niet... wat moet ik ermee? Ik heb wat gedubt over wat ik met die oude links aan zou moeten, en hoe ik daar in het vervolg mee om wil gaan. Want ook de links die ik vandaag of morgen plaats, gaan misschien wel stuk. Moet ik dan maar helemaal geen linkdump-achtige posts plaatsen, terwijl ik dat af en toe juist wel zou willen? Hoe moet dat ooit met het Niet Moeilijk Doen als het internet om mij heen verkruimelt ende vervalt?

Ik heb besloten dat ik er vrij weinig aan kan doen. Ik kan zorgen dat op mijn eigen site de links zoveel mogelijk blijven werken - coole URI's veranderen immers niet en anders kan er een redirect op - maar een link naar buiten toe is per definitie een gok. Als ik echt de inhoud leesbaar wil houden, wordt dat een kwestie van een quote, of een link naar een wayback-machine-variant.

En dat er af en toe ergens iets ligt te stinken, dat is helaas niet anders.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.