Ik ben een spammer

Discrimatie, dat is het. En lomp. En een bewijs dat blacklists nooit werken.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Ik merkte het al aan de versemeuktracker (waarover later een keertje meer, heus), en een comment van Marco bevestigde het gevoel: "men" is doorgeslagen bij het blacklisten. "Men" heeft het volledige .ath.cx-domein in de shitlist gezet... Volgens Marco moet ik blij zijn dat ik niet meer op een domeinnaam draai die op .ath.cx eindigt, maar ik denk daar iets anders over. Sorry, Marco... =]

In de paar jaar dat ik een website op dille.ath.cx draaide, heb ik meermalen te horen gekregen wat een bagger-URL dat was om te onthouden. Vooral dat "cx" levert problemen op, blijkbaar. De oorsprong van de naam is echter simpel: toen ik hem registreerde bij DynDNS, werkte ik onder de nickname "dille". Ik wilde gewoon een makkelijke en vaste domeinnaam aan mijn Linux-Macje hangen, dat thuis stond, zodat ik er vanaf mijn werk op kon kloten. Bij DynDNS kon je kiezen uit een aantal domeinen, waar dan dat keuze-gedeelte (dille, in mijn geval) voor kwam te staan. Ik ben lui, en dus werd dat ath.cx, aangezien dat de kortste domeinnaam was. Simpel zat. Nooit bij nagedacht dat ik er ooit een weblog op zou gaan draaien, of dat mensen erover zouden klagen. Ik wilde gewoon makkelijk SSH-en. Nou ja, en later kwam er dus een weblog op te draaien, en toen dat eenmaal draaide wilde ik niet zomaar overstappen (bang als ik was dat ik die twee-en-een-halve lezer kwijt zou zijn omdat ze me niet meer zouden kunnen vinden, ha ha), tot ik twee-en-een-half jaar later de sprong durfde te wagen.

Nu blijkt echter dat het gehele domein .ath.cx in de ban is gegooid. Dat betekent dat alle mensen die een site op zo'n gratis domeinnaam hebben draaien, om wat voor reden ook, de tering kunnen krijgen, omdat er (waarschijnlijk?) ook spammers van zo'n naam gebruik maakten. Leuk. Schattig. Kortzichtig en discriminerend. Ik ben geen spammer. Ik ben dat ook nooit geweest. Ik heb zelfs een ongelofelijke schurfthekel aan spammers. En toch word ik er nu mee over één kam geschoren, ook al is het een "oude" site. Ik krijg nu bij een groeiend aantal sites een gore foutmelding als ik vanaf de versemeuktracker kom. Belachelijk gewoon!

Gelukkig hóéf ik geen gebruik te maken van die lijst, maar een hoop anderen doen dat wel, en dat irriteert me. Mensen vertrouwen erop dat die centrale lijst de Bad Guys buiten houdt, maar de Good Guys er gewoon door laat, en dat gebeurt nu niet. Wat mij betreft heeft daarmee die clearing house simpelweg afgedaan, en raad ik iedereen met klem aan om er geen gebruik meer van te maken. Misschien is een wat simpeler vorm van zo'n lijst zinnig, maar dan wel onder controle van degene van wie de site is, zodat de foutjes eruit gehaald kunnen worden, en er geen onschuldige sites geblockt worden.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.