Het Zigbee-spul van Lidl

Een kleine review

Een halfjaar geleden werd bekend dat onze favoriete prijsvechter Lidl ook "smart home"-apparatuur in het assortiment zou krijgen. Dat niet alleen, het zou ook nog eens met het Zigbee-protocol werken, in plaats van een zoveelste whitelabel Tuya-constructie. Da's mooi, dat scheelt weer flashen. Tijd om wat aan te schaffen en er een hele tijd later wat gedachten over te spuien.

Om met dat Zigbee en niet-flashen te beginnen: dat geldt niet voor álle apparaten. Het basisstation heeft begrijpelijkerwijs iets meer dan alleen Zigbee aan boord en is afkomstig uit de Tuya-stal. Het schijnt dat Lidl er wel een eigen platform en app voor heeft, maar aangezien ik al een Zigbee-controller heb, heb ik geen behoefte aan dat basisstation en er dus ook geen ervaring mee. Er is ook nog een keramische kachel die via wifi werkt, geen idee wat daar onder de motorkap zit.

Nee, ik heb me beperkt tot een "tussensteker", zoals Lidl het ding noemt, en een lamp. Ik heb iets met lampen.

De lamp

Die lamp werkt zoals je dat zou verwachten: coördinator in de paarstand, lamp inschakelen, een paar seconden wachten, knipper knipper klaar.

Binnen Home Assistant kun je de lichtsterkte en kleurtemperatuur regelen. De verpakking meldt een bereik van 2200-6500K, over het geheel genomen vind ik het licht wat kouder dan dat van de IKEA-lampen die ik al had (die alleen dimbaar zijn en een vaste temperatuur van 2700K hebben). Bij een warmere temperatuur neigt de Lidl-lamp meer naar rood, waar de IKEA-lampen meer gelig zijn, wat ik prettiger vind. Ook het in- en uitschakelen van de IKEA-lampen vind ik iets fijner, daar zit een kleine fade in. Maar ach, het geeft verder allemaal licht en reageert verder vlot genoeg.

De tussensteker

Ook hier was het pairen een pijnloze bedoening, en staat de "smart plug" binnen de kortste keren tussen je devices te pronken. Schakelen gaat vlot en gaat gepaard met een duidelijke klik van het relais. De stekker heeft zelf een (verlicht, indien ingeschakeld) knopje om de boel aan en uit te zetten. Stroom meten doet-ie niet, verder valt er vrij weinig spannends over te melden.

Elk voordeel heb ze nadeel

De apparaten doen wat ze moeten doen, en ik heb het idee dat ze gemiddeld een iets hogere signaalsterkte melden dan de IKEA-apparatuur. Ik heb geen idee in hoeverre dat door de hardware komt, of dat dat puur samenhangt met de plaats in huis.

Een klein nadeeltje is er wel: het is niet mogelijk om de Lidl-apparaten via Zigbee aan de IKEA-dimmer te binden. Dat betekent, dat ik met de dimmer wél de IKEA-lampen kan bedienen als Home Assistant toevallig even uit de lucht is, maar niet de Lidl-lamp.

Dat schijnt sowieso een beetje een dingetje te zijn met Zigbee-merken onderling, dus niet zozeer "de schuld" van Lidl of IKEA, meer iets dat standaard bij standaarden gebeurt. Het is wél iets om rekening mee te houden, en voor mij wel een reden om op termijn het Lidl-lampje naar een andere plek in huis te verkassen en de hele woonkamer op IKEA te houden, tenzij ik het alsnog voor elkaar krijg.

Een ander puntje waar ik nog met enige huivering naar kijk, is de beschikbaarheid. Lidl vermeldt de stekker momenteel wel op hun site onder de "smart home"-kop, maar ik heb ze al weken niet meer in mijn vestiging zien liggen, en de online shop mist hem ook. Hopelijk is dit wel een blijvend artikelaanbod, en niet iets dat - net als bij Action met hun LSC-producten - na een tijdje weer is verdwenen.

Over Action gesproken: het lampje waar ik iets meer dan een jaar geleden mee begon, heeft intussen de geest gegeven. Reageert nergens meer op, gaat niet meer aan, helaas pindakaas. Dat was dus geen blijvertje.

Hopelijk houdt het Lidl-lampje het langer uit.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.