Gaat Hyves nou alwéér over de schreef met gegevens van leden?

Hits via zoekmachines zijn belangrijker dan u.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Netwerksite Hyves heeft er weer een nieuwe functie bij: je profiel wordt tegenwoordig compleet met achternaam aan Google aangeboden. Een "leuke" extra, alleen vind ik de uitvoering getuigen van een gebrek aan respect voor de gebruikers.

Het punt is namelijk dat de gebruiker zelf niets gevraagd word; ik heb geen mail gehad -- terwijl ik dat wel voor krabbels en verjaardagen enzo krijg -- en er is mij op geen enkele manier gevraagd of ik dit wel wil. Jammer, want heel toevallig wil ik het niet.

Zolang je dat niet doet, kiest Hyves ervoor om je volledige naam (dus voor- en achternaam) met iets van "zit ook op Hyves" erachter. Onschuldig? Vind ik niet. Als mensen je naam Googlen, komt je Hyves-profiel niet alleen in de resultaten terecht, maar -- omdat Hyves nogal een flinke site is -- wellicht ook nog eens vrij hoog. Facebook heeft een soortgelijke functie, maar die kun je gewoon uitzetten. Hyves kiest er duidelijk voor om, over de naam van de leden, meer Google-hits te trekken.

Ik heb het al eerder over "personal branding" gehad, en vooral de manier waarop je vindbaar bent. Hyves heeft er nu voor gekozen om daar invloed op te gaan uitoefenen. Nogmaals: mij is niets gevraagd.

Nu zullen er genoeg mensen zijn die zoiets hebben van "zeik niet zo, Roeleveld, dan zet je dat toch gewoon uit?". En natuurlijk, dat heb ik gedaan zodra ik ervan hoorde, gisteren dus. Het probleem is dat als je dat niet al gedaan hebt, het nu ook niet meer kan. De optie in je Privacy-instellingen is gewoon verdwenen. Als je niet voor vandaag toevallig actie had ondernomen, kun je het vergeten. Schattig. Je kunt nog wel aangeven wie je achternaam mag zien, maar of (en hoeveel) invloed dat op dat Google-verhaal heeft is niet echt duidelijk.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. In het verleden heeft men een soort recente-bezoekers-tooltje gemaakt, waarmee je kon zien wie er op je pagina waren geweest. Ook toen werd ervoor gekozen om dat maar standaard voor iedereen uit te zetten, iets dat na een boel heisa van gebruikers snel werd teruggedraaid. Best kans dat dat met deze nieuwe "aanwinst" ook gaat gebeuren, maar wat mij betreft is het kwaad dan al geschied: Hyves heeft -- alweer -- aangegeven dat ze oogballen belangrijker vinden dan de gebruikers.

Ik ga er mijn profiel niet om verwijderen -- aan het eind van een eerdere post vertel ik al waarom -- maar ik ga er wel in snoeien. Hyves gaat wat mij betreft een verwijspagina naar DNZM worden, verdere info gaat eraf.

Het is wat mij betreft ook des te meer bevestiging van wat ik al vaker heb geroepen: als je ook maar enige controle wilt hebben over hoe je op internet te vinden bent, moet je zeker niet op de diverse sociale netwerken zijn. Die hebben nu al vaak genoeg aangegeven niet betrouwbaar met je gegevens om te (kunnen? willen?) springen.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.