...en die staat wél op de kaart!

Drie geolocatieweblogtools (is dat een woord?) eens onder de loep genomen.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

U mag weer kaartjes klikken! Ten eerste heeft Reinier de Weblogkaart een beheurlijke opfrisbeurt gegeven. De Weblogkaart, voor de uninitiated, probeert alle Nederlandse weblogs op de kaart te zetten. Vandaar ook de domeinnaam, denk ik. Anyhoo, even kijken, altijd leuk om te zien wie er in je buurt zitten.

Van een iets ander kaliber is GeoURL, dat ongeveer hetzelfde doet maar dan voor De Hele Wereld (tm). Een hele poos geleden ging-ie ineens op non-actief, maar het blijkt nu over te zijn genomen door Ask Björn Hansen, de persoon die eerder ook achter organica.us zat. Organica.us was ook best cool, een soort Technorati, maar dan simpeler en volgens mij nog eerder ook. De vorige drijvende kracht achter GeoURL was overigens Joshua Schachter, die later del.icio.us uit de grond stampte.

Als u het nu allemaal nog snapt zonder het terug te hoeven lezen, kijkt u waarschijnlijk veel soaps.

Om de lijst compleet te maken: er is ook nog een mondiale logkaart in SVG-formaat. SVG roelt natuurlijk keihard, want je kunt in- en uitzoomen (net zoals in bv. Flash) zonder dat je vastzit aan dat klote-Flash ofzo. Bijvoorbeeld.

Anyhoo, allemaal best klikwaardig, dus dat mag u even gaan doen. Klikken, dus. Kunt u gelijk uw geografische kennis een beetje opfripsen.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.