EARN-IT en de toekomst van het internet

Poging zoveel om de boel stuk te maken

Geen geweldige ontwikkeling voor een vrij en veilig internet: het EARN-IT-wetsvoorstel ligt bij het House of Representatives en dat is wederom een poging om het internet zoals we dat kennen te ondermijnen, uiteraard onder het roepen van "denkt er dan niemand aan de kinderen".

Bedrijven moeten zich, als het voorstel wet wordt, aan een set voorschriften houden, voorgesteld door een commissie, om vrijgesteld te worden van vervolging als hun gebruikers over de schreef gaan:

The so-called EARN IT bill, sponsored by Senators Lindsey Graham (R-SC) and Richard Blumenthal (D-CT), will strip Section 230 protections away from any website that doesn’t follow a list of “best practices,” meaning those sites can be sued into bankruptcy. The “best practices” list will be created by a government commission, headed by Attorney General Barr, who has made it very clear he would like to ban encryption, and guarantee law enforcement “legal access” to any digital message. 

Niet dat ik Facebook et al. niet graag zie bloeden, maar de wet is nu een vage zwarte doos, en diverse partijen maken zich ernstig zorgen dat het gebruikt gaat worden om te proberen om encryptie te verzwakken. En zoals we allemaal weten: zwakkere encryptie is geen encryptie.

Als een overheid een achterdeurtje naar gegevens hebben, dan hebben criminelen dat ook

Wat ik me dan weer wel afvraag: als (of, laten we niet té optimistisch zijn, wanneer) dit gedrocht doorgedrukt wordt, levert dat geen problemen op voor Amerikaanse cloud-leveranciers? Die zitten dan tussen de wal (hun overheid laten meegluren) en het schip (klanten die daarvan toenemend op de hoogte en steeds minder gediend zijn). Misschien zou het wel een mooie impuls geven aan diverse niet-gecentraliseerde platforms en netwerken.

Het internet is immers gebouwd om om schade heen te werken...

Foto: Marcos Mayer.