De afgelopen week in IOT-platforms

Het is in ieder geval niet allemaal slecht nieuws...

Dit artikel is al meer dan een jaar oud, dus het kan zomaar zijn dat de inhoud een klein beetje, of gruwelijk, achterhaald is. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Ik ben nog bezig met een verhaal over Een Alternatief Voor Al Die Falende IOT-Platforms, maar dat heeft nog wat werk nodig. In de tussentijd is er het één en ander gebeurd in IOT-land.

Een bloemlezing.

  • U herinnert zich Wink nog wel, het platform dat hun gebruikers met een termijn van een week even een abonnement in de maag splitste? Blijkbaar kwam er wat tegengas op zo'n korte termijn, want ze hebben over hun hartje gestreken en de termijn opgerekt. Met een hele week. De schatten.
  • Intussen zijn op de diverse relevante subreddits diverse gebruikers naarstig op zoek naar alternatieven, waarbij veel mensen op Home Assistant uitkomen, en zich ook genoeg ex-gebruikers melden die de overstap al eerder hadden gemaakt. Wink mag zelf dan aangeven dat veel gebruikers de overstap naar een abbo hebben gemaakt, ik blijf erbij dat het platform zichzelf dodelijk in de voet heeft geschoten.
  • Garagedeurenautomatiseerder MyQ (vooral een Amerikaans ding, gezien hun fascinatie met gigantische garages) meldt hun gebruikers:
    Dear valued myQ® User, Effective June 1st, 2020, you will no longer be able to use your myQ garage door opener from the Wink® platform. You will, however, still be able to monitor and control your garage from the myQ App (as you can do today).
    Gebruikers beklagen zich over het feit dat automatiseringen op afstand nu weg gaan vallen, iets wat bij een garagedeur inderdaad wel een handige toevoeging lijkt. De stekker gaat er op 1 juni uit, dus over een week of twee.
  • In ander platform-nieuws stopt D-link met de ondersteuning voor automatiseringsdienst IFTTT. Gelukkig is D-link niet te lullig over het geven van wat overstapruimte, en houden ze de boel tot november in de lucht. Een reden geven ze niet, maar men zegt dat de prijzen van IFTTT een beetje de pan uit beginnen te rijzen. Intussen zijn er natuurlijk ook meer alternatieven dan een paar jaar geleden, dus zo'n hoge prijs is steeds lastiger te verkopen.
  • Tweakers kopt dat een aantal vrijwilligers een alternatieve app-store voor Homey begint. In principe natuurlijk dikke prima, het biedt de gebruikers die wat meer esotherische apps willen gebruiken de ruimte om dat te doen, zonder afhankelijkheid van de officiële Homey-store die wellicht (voor hun) gegronde redenen heeft om die apps niet aan te bieden. Hopelijk is het niet een initiatief dat Athom (de makers van Homey) de nek om gaat draaien - het leunt nu op bestaande API's, maar ja, API's kunnen veranderen...

Zullen we vandaag nog even afsluiten met het mantra "als je er geen controle over hebt, is het niet van jou"? Mooi, dan ga ik binnenkort die introductie tot Home Assistant eens afmaken.

Foto: Pop & Zebra

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.