Canonical URL links

Als die Grote Drie nou vaker zo lief samen konden spelen, zag het internet er vast mooier uit.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Een nieuwigheidje van Google, Yahoo! en Microsoft: je kunt nu een Canonical URL opgeven voor pagina's. Dat houdt in dat je de zoekmachines kunt vertellen wat de werkelijke URL van een pagina is, zelfs als die onder meerdere URLs te bereiken is. Mooi, prima systeem, Joost heeft er een plugin voor -- ook voor Magento en Drupal -- zodat je niet zelf in je WordPress-templates hoeft te gaan rommelen. Jeuj.

Het enige dat ik me bij deze actie afvraag, is wat het gaat doen aan duplicate content op het grootschalige internet. Dat op één site de duplicate content nu beteugeld wordt is mooi, maar hoe gaat dat met van die sites die een paar RSS feeds integraal schrapen en er een paar advertenties bij knallen? Canonical URLs werken niet cross domain, dus ik hoef me geen zorgen te maken dat zo'n schraper ineens canonical zou worden en mijn site wat Google betreft de duplicate zou zijn. Hoop ik.

In ieder geval is het wel een prachtige manier om je site weer iets strakker in de zoekmachines te krijgen.

Je gebruikt een browser die Google's FLOC gebruikt en daarmee op je spioneert. Lees hier meer over waarom dat een slecht idee is.