In een grijs verleden heb ik eens een publieke hyve gemaakt voor een IRC-kanaal waar ik op rondhing. Veel gebeurde er niet mee, en die hyve was ook meer voor de grap dan voor de serieus aangemaakt.

En toen kreeg ik laatst het volgende mailtje:

Hi Hyver,

Hyves is bedoeld om contact te onderhouden met je vrienden, niet om andere mensen te beledigen of zwart te maken. De Bruenhild-Hyve die jij beheert overtreedt deze beide gebruiksvoorwaarden en om die reden hebben we je Hyve helaas moeten verwijderen. Laat dit niet opnieuw gebeuren, aangezien dit al de tweede keer is..

Ik hoop op je begrip.

Groet, Team Hyves

Uh, lol wut? Nou was dat IRC-kanaal niet bepaald mals, af en toe, maar voor zover ik weet stond er op die hyve eigenlijk weinig boeiends. Of schokkends, for that matter. Dus stuurde ik maar een mailtje terug.

Hallo [naam verwijderd om de onschuldigen te beschermen],

Ik was me er even niet van bewust dat er beledigende of zwartmakende teksten op stonden -- als iemand me daar even van op de hoogte gebracht had, had ik dat best willen verwijderen. Aangezien jullie de hele hyves maar hebben weggeknikkerd kan ik er nu ook niets meer aan zien. Jammer.

Ik snap dat jullie geen behoefte hebben aan vuilspuiterij op het netwerk, maar ik vind dit ook niet echt een manier om met je leden om te gaan. Een waarschuwing voor je dingen weg gaat gooien lijkt mij een prettiger manier.

Wat is trouwens die eerste keer geweest? Daar staat me zo even niets meer van bij, namelijk.

Groets,

Max

Daar kwam vrij snel antwoord op. Althans, een mailtje dat als antwoord bedoeld was, denk ik, want veel antwoorden stonden er niet in...

Hi Max,

Helaas hebben we al eens eerder een Hyve moeten verwijderen, welke tevens het beledigen van een zekere Hyver als doel had. Helaas zijn wij genoodzaakt eenzelfde Hyve met ditzelfde doel, direct en zonder enige kennisgeving te verwijderen.

Hopend op je begrip.

Groet Geertruida.

Juist. Nou weet ik niet meer precies wat er op die hyve stond, maar ik weet wel vrij zeker dat ik die niet had opgezet om "een zekere hyver te beledigen". En die eerste verwijderde hyve? Geen idee, eerlijk gezegd. Zolangzamerhand ben ik wel een beetje benieuwd wat die hyves dan precies zo erg maakte.

Aangezien mevrouw Hyves de vraag in mijn vorige mailtje niet echt leek te hebben opgepikt, besloot ik het iets duidelijker uit te spellen.

Hallo [zal ik haar gewoon Geertruida noemen? Of Sofietje?],

Ik moet zeggen dat mijn begrip er niet groter op wordt. Behalve je standaardverhaal voer het moeten verwijderen van kwets-hyves -- wat ik 100% kan begrijpen -- vind ik er namelijk geen antwoord op de volgende vragen:

  • Wat was er precies aan de hand met de Bruenhild-hyve? Qua opzet is dat namelijk nooit een kwetshyve geweest, dus het enige dat ik me kan voorstellen is dat één van de leden berichten heeft geplaatst die niet door de beugel konden. Ik kan dat niet meer nagaan, jullie neem ik aan wel. Mijn verzoek is dus om mij dat te vertellen.

  • Wat was de eerste hyve die, volgens jullie, kwetserij en zwartmakerij tot doel had? Welke hyver was dan het doelwit?

Vriendelijk afwachtend en reuze benieuwd,

Max

En daar kwam geen antwoord op. Niet na vijf minuten, niet na een dag. Hyves pleurt een publieke hyve weg zonder duidelijk uit te willen leggen wat er nou precies aan de hand was, en zonder mogelijkheid om het probleem op te lossen.

De mensen die hier al langer meelezen wisten al dat ik niet kapot ben van communities opbouwen op een plaats waar je geen controle over de zaak hebt. Dit is dus precies de reden waarom.

Niet dat die specifieke hyve me zo interesseert. Zoals ik al zei, die was meer als gekkigheid opgezet, niemand zal dat ding echt missen. Het is nu een beetje een principe-kwestie aan het worden.

Ik denk dat ik er dus nog een mailtje tegenaan gooi, want eerlijk gezegd wil ik nu wel eens weten wat er precies aan de hand was.

Wordt wellicht vervolgd. Wordt hier vervolgd.