Adobe Illustrator en het mysterie van de Verdwenen Command-toets

Oeh, wat spannend, wat spannend. Opgepast: spoiler!

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

OK, Adobe Illustrator is echt één van die programma's die maar bepaalde problemen blíjven hebben. Al heel erg lang zat ik met het probleem dat ik geen toetsenbord-shortcuts meer kon gebruiken voor bepaalde dingen. Iets specifieker: alles waar de Command aan te pas kwam, reageerde niet. Dus een nieuw document maken met Command+N ging niet. Een document sluiten met Command-W ging ook niet.

Ik ben een toetsenbord-junkie. Als al die dingen niet werken, flip ik.

Vanavond flipte ik erg genoeg om eens naar een oplossing te gaan zoeken. Veel mensen blijken hetzelfde probleem te hebben, dus dat is alvast hoopgevend. Jammergenoeg ligt het probleem bij veel van die mensen bij de combinatie Illustrator - Entourage, en ik gebruik geen Entourage.

Tot ik op Usenet, dat goeie, ouwe, trouwe Usenet een thread tegenkwam waarin iemand de conclusie trok dat het met de toetsenbordindeling te maken had. Bij "Amerikaans - Uitgebreid" (Unicode-invoer) werkt het niet, bij een Latin-instelling werkt het wel. Drie keer raden waarmee ik werkte? Precies.

Ik kan mijn toetsenbord weer gebruiken zoals onzelieveheer het bedoeld heeft. Ik ben weer iets gelukkiger. En er is weer met iets grotere zekerheid vastgesteld dat Illustrator op diverse fronten onbeheersbaar hard zuigt.