802.11g

De nerds weten na die titel al hoe laat het is.

Dit artikel is al meer dan vijf jaar oud. Misschien is de strekking nog relevant, maar hou er rekening mee dat de wereld intussen Verder Is Gegaan. Onderaan staan misschien iets nieuwere artikelen.

Ik schaam me de ogen uit de kop om het te moeten zeggen, maar we liepen hier achter, jarenlang. Het netwerk bestond uit een constructie van 2 hubjes, allebei 10MBit, en een zooi touwtjes. Kabelmodem benee, laptop (meestal) benee, Macje boven: dan moet je wel. Maar erg vlot is het niet, 10MBit, en voor een nerd kan het natuurlijk absoluut niet.

Na gisteren doen we echter heerlijk mee met alle nieuwerwetsigheid, en hangt er een draadloze router aan de muur, met een 100MBit touwtje naar boven, en een antennetje waar 54MBit golfjes uitkomen. Onzichtbaar, ook nog eens. Wat ze tegenwoordig al niet kunnen...

Dat routertje is trouwens een heel grappig apparaat. We hebben al jaren 2 IP-adressen wegens in het verleden geen router, en ik was bang dat ik er daar eentje van zou kwijtraken. Niet dus, want aan de WAN-kant kan het routertje meerdere IP's aan. Port forwarding, DMZ, vuurmuur, alles zit erop en eraan. Nou ja, en een antennetje dus.

Wat ze tegenwoordig al niet kunnen...