iPhone

Tenzij u de afgelopen paar dagen in coma, onder een steen of erg diep verstopt in een enorm bos bent geweest — in dat geval: welkom terug! — bent u er vast van op de hoogte dat Apple de iPhone heeft aangekondigd. Mijn allereerste reactie: OMG ik wil er een nu nu nu geef me dat ding hebbe kwijl kwijl. Of iets van die strekking.

De iPhone!

Er wordt al twee jaar druk over gespeculeerd, er werd blijkbaar al twee en een half jaar druk aan ontwikkeld, een grote groep mensen was er heilig van overtuigd dat-ie er nooit zou komen, en nu komt-ie er dan toch. Niet alleen dat, maar Apple lijkt erin geslaagd te zijn om een compleet nieuwe draai aan een bestaand concept te geven.

Toch moeten we nog even wachten voor we naar de winkel kunnen rennen, want het speeltje komt in de VS pas in de zomer uit, in Europa pas tegen het eind van het jaar. Hoe dat in Europa precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar Amerikanen zitten wel vast aan een tweejarig contract bij Cingular — die, als ik de verhalen zo lees, niet zo enorm goed gewaardeerd wordt — bovenop de aanschafprijs van vijfhonder dollar voor het instapmodel.

Geen kattepies, maar je krijgt er dan wel een kek apparaat voor terug: de iPhone klust bij als iPod die ook video afspeelt, heeft een voor smartphone-begrippen enorm scherm, BlueTooth en WiFi, een volwaardige webbrowser aan boord (Safari, natuurlijk), Google Maps, Kalender, een soort mobiele versie van iPhoto — handig, want er zit uiteraard ook een camera op — en zo gaat het lijstje nog wel even door. En dat dan natuurlijk allemaal in een interface die elke andere smartphone flink het nakijken geeft. Bla bla ba, dit heeft u allemaal al een keer of tig op een blog of tig kunnen lezen.

Wat me meer aan het denken heeft gezet: het feit dat de iPhone pas over een paar maanden te krijgen zal zijn. Ik denk dat dat samenhangt met de release van volgende versie van MacOS X — 10.5, oftewel Leopard — pas komende lente op de markt komt. De iPhone draait ook op OS X, en aangezien-ie Core Animation aan boord heeft moet dat wel Leopard zijn. Volgende interessante observatie: de iPhone draait niet op een PowerPC of Intel (volgens John Gruber zit er een ARM onder de motorkap, dezelfde processorlijn die destijds de Newton had), en er bestaat dus een “embedded” versie van MacOS X!

Niet dat dat nou zo heel onmogelijk was: de basis is een BSD-achtige UNIX-variant, en die is relatief simpel te porten naar een andere architectuur. Dat stelde Apple al eerder in staat om relatief eenvoudig de overstap te maken van PowerPC naar Intel, en als je dan toch bezig bent is een platformpje meer of minder ook niet onoverkomelijk. En daar dan een gelikte interface op maken, och, ook dat doen ze niet voor het eerst.
Maar toch… Zou het mogelijk zijn dat er in de toekomst een aparte PDA komt, of blijven ze doorsleutelen aan de iPhone tot die allerlei extra functionaliteit heeft?

Volgende overpeinzing: waarom die behoorlijke vertraging bij de uitrol in Europa, en de nog grotere vertraging in Azië, waar men nog tot begin volgend jaar kan doorsparen? En gaan we hier ook te maken krijgen met één exclusieve provider, of kan ik straks zelf bepalen waar ik mijn aansluiting wil?

Simon gokte erop dat het in dat eerste geval Telfort zou worden, omdat die al een EDGE-netwerk hebben. Ikzelf gok op Orange, omdat die in meerdere landen opereert en dus gelijk een groter gebied bestrijkt — minder partijen om mee om de tafel te zitten — of T-Mobile, die nogal stevig aan de weg timmeren met een WiFi netwerk. Daarbij moet ik wel aantekenen dat ik niet precies weet hoe ver de andere providers daar mee zijn, dus misschien is dat helemaal niet zo’n onderscheidend punt.

Ongetwijfeld zal er nog druk onderhandeld moeten worden, met zowel providers als met de diverse instanties die hun goedkeuring moeten verlenen aangaande de stralingsniveaus en dergelijke.

Nog een interessant punt: in de keynote had Jobs zijn demo-iPhone met een speciaal kabeltje aan de grote video-wall gekoppeld. Gaat dat stukje hardware ook voor gewone stervelingen te krijgen zijn? Er zijn al andere telefoons die dit hebben (die ene van Samsung heeft het in ieder geval), en dat gaat zeker de dames en heren managers aanspreken. Presentaties geven vanaf je telefoon: zoveel nuttiger dan op een computer is het niet — en als er ergens een beamer is, is die computer ook nooit ver te vinden — maar het heeft een hoge nifty-factor en daar kicken die lui geloof ik op. Nou ja, ik ook wel. In ieder geval werd die kabel nog niet genoemd in de verkrijgbare accesoires, maar wat niet is kan nog komen, en anders is er altijd wel een third party die in dat gat wil springen.

Laatste “Oh?”-oproepende feitje: de naam. Want de naam iPhone is al heel lang een handelsmerk van Cisco, en hoewel er wel onderhandelingen in gang waren gezet, waren die nog niet afgerond. Althans, dat blijkt uit het feit dat Cisco na de bekendmaking een rechtzaak tegen Apple heeft aangespannen, die hier wordt toegelicht. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

En natuurlijk ga ik druk aan het sparen, maar niet voordat ik in het weekend mijn verjaardag heb gevierd.

8 gedachten over “iPhone”

 1. Orange zou kunnen, maar nog niet zo lang geleden heb ik een berichtje gelezen waarin stond dat Orange al met Google bezig is. Een “Google Phone” dus (of Gphone, wat jij wil). Maar dat hoeft Apple verder niet uit te sluiten natuurlijk.

 2. Het is een vreemde keuze natuurlijk, die voor Edge. Edge is nu niet echt het hoogst haaldbare in termen van bandbreedte. In Amerika is het misschien nog het meest gebruikt (al schijnt de Edge-downloadkwaliteit van Cingular ronduit slecht te zijn), maar in Europa en zeker in Azie gaat het gebruik van 3G (Umts/Hspda) steeds sneller vooruit. En aangezien Apple een internationaal werkend bedrijf, zullen ze Edge imho niet zien als het hoogst haalbare.

  En aan de techniek kan het ook niet liggen. Umts-toestellen zijn afgelopen jaren kleiner en zuiniger geworden, ongeveer tot een acceptabel niveau (herinner je je de baksteen- annex koelkastmodellen nog van 2 a 3 jaar geleden?). 2G, 2,5G en 3G chips gaan geintegreerd over de toonbank ondertussen.

  Columnist Robert Cringely heeft een idee waarom Apple dan toch voor Edge kiest. Althans, lijkt te kiezen. Kort: Apple had toegang nodig tot netwerkkennis van een mobiele operator (voor onder meer visual voicemail). Contract tekenen dus, waarbij Cingular tevens een exclusieve distributieovereenkomst sloot. Op Cingulars 3G-product zit ook een videodownloaddienst. Daar wil Apple, volgens Cringely, niet aan. Dus kiest het bedrijf voor een kale dataverbinding, Edge. Edge-abonnementen in combinatie met een iPhone.

  Zal Apple over de hele wereld exclusieve distributiecontracten sluiten? Ik zie niet in waarom ze dat zou doen. Wat is het nut daarvan? Apple heeft een nog steeds groeiend aantal eigen winkels en winkels met een Apple-licentie. En bovendien denk ik zomaar dat iedere telecomaanbieder het toestel als eerste in zijn assortiment wil hebben.

  @Simon: Orange schijnt idd technologiekennis uit te willen wisselen met Google en v.v. Maar Orange (France Telecom) is ook het bedrijf dat Microsoft Windows Mobile als eerste breed in de markt zette, en nog doet. Ik ben het wel met je eens dat de eerste partners grote, internationale spelers zullen zijn.

 3. Ik kon het niet precies omschrijven, maar “ik wil er een nu nu nu geef me dat ding hebbe kwijl kwijl” is achteraf gezien precíes wat ik dacht toen ik op Apple rondklikte. Damn. Mag ik je vast feliciteren? :) kus links, kus rechts, kus links

 4. Mijn abo loopt één deze weken af, en de intresse ging uit naar de Nokia E61. Maar na de keynote en het hoognodige dweilen achteraf denk ik dat ik die Nokia maar met een één jarig abootje ga aanschaffen!

  p.s. Goed om te zien dat je post-frequentie weer omhoog gaat!

 5. Ik hoop stiekem dat mijn tweede generatie iPod zo eind dit jaar de geest geeft. Dan heb ik tenminste een mooi excuus. Wel jammer dat Apple zich vooralsnog bindt aan één aanbieder, maar wellicht is dat een techniek om gebruik te maken van de marketing en distributiekanalen van die aanbieder, om zo de iPhone sneller op de markt te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *